PREGLED ZAVAROVANJ ZA PRIMER SMRTI

  371

  Življenjska zavarovanja za primer smrti pod drobnogledom ZPS

  V pestri ponudbi življenjskih zavarovanj je izbira produkta, ki potrošniki najbolj ustreza, skorajda kot boj z mlini na veter. V ZPS so tokrat pregledali ponudbo rizičnih zavarovanj oz. zavarovanj za primer smrti.

  Premije tega zavarovanja so najnižje v celotni paleti življenjskih zavarovanj, hkrati pa najbolj odgovarjajo namenu, ki ga želite doseči z zavarovanjem. A niso primerne za vse. V ZPS izpostavljajo, da je življenjsko zavarovanje za primer smrti primerno predvsem za tiste, ki želijo poskrbeti za finančno varnost svojih bližnjih, če bi prišlo do nepredvidenega dogodka – smrti. Če imate nepreskrbljene družinske člane (mladoletne otroke, partnerja …), je za vas ta produkt smiselna izbira. Vsekakor pa na ZPS svetujejo, da si za izbiro zavarovanja vzamete dovolj časa in primerjate različne ponudbe. Najcenejša in najdražja ponudba se lahko razlikujeta tudi za več kot 30 %. A cena ni edini dejavnik, ki ga morate upoštevati. Preden se odločite za sklenitev zavarovanja, se podrobno seznanite tudi s pogoji zavarovanja. Ne sklenite zavarovanja, dokler v celoti ne razumete njegove vsebine!

  Kaj je življenjsko zavarovanje za primer smrti in za koga je primerno? Smrt v družini lahko povzroči primanjkljaj v družinskem proračunu in bistveno poslabša življenjski standard družinskih članov. »Z rizičnim življenjskim zavarovanjem lahko poskrbite, da se to ne bo zgodilo. Za to zavarovanje je značilno, da zavarovalnica izplača upravičencu dogovorjeno zavarovalno vsoto, če zavarovanec umre pred iztekom zavarovalne dobe. Ključna posebnost pa je, da zavarovalna vsota ni izplačana, če zavarovanec zavarovalno dobo preživi. Vplačana premija je tako strošek, ki se v primeru doživetja ne povrne. Torej ima zavarovanje samo zavarovalno naravo in nima varčevalne komponente, kot to velja za druge oblike življenjskega zavarovanja,« je opozorila Mojca Štrucl iz Zveze potrošnikov Slovenije.

  Cena odvisna od zavarovalne vsote, starosti, zdravstvenega stanja…
  V ZPS ugotavljajo, da je višina premije, ki jo boste plačevali za to zavarovanje, odvisna od zavarovalne vsote in zavarovalnega obdobja, ki ga izberete, hkrati pa tudi od vaše starosti v trenutku sklenitve zavarovanja – čim mlajši ste, ko sklenete zavarovanje, ceneje bo, vendar pa na ceno zavarovanja lahko vplivajo še drugi dejavniki, npr. vaše zdravstveno stanje, ali ste kadilec ali nekadilec, ali opravljate tvegan poklic, ali se v prostem času ukvarjate z nevarnejšimi dejavnostmi (npr. ekstremnimi športi).

  Pregled ponudb je objavljen v reviji ZPStest, marec 2016 in na www.zps.si

  Prejšnji članekKOMUNIKACIJA Z OSEBAMI Z IZGUBO SLUHA
  Naslednji članekSKUPNOSTNI PRISTOP ZA LOKALNO PREBIVALSTVO