KOMUNIKACIJA Z OSEBAMI Z IZGUBO SLUHA

  395

  V sredo, 23.marca smo prisluhnili predavanju Darje Pajk, delovne terapevtke, ki se tudi sama sooča z izgubo sluha in ima vstavljen polžev vsadek. Iz prve roke nam je posredovala več informacij o tem kako lahko okolje bolje razume in uspešneje komunicira z gluho oz. naglušno osebo.


  Kljub ozaveščanju, je izguba sluha še vedno slabo prepoznavna in priznanje, da ne slišiš, prepogosto povzroči občutke sramu in nelagodja ter posledično vodi v odklanjanje slušnih pripomočkov in s tem tudi hitrejšemu upadu človekovih sposobnosti ter nižji kakovosti življenja. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije, število oseb z izgubo sluha zelo narašča, saj dosega že 360 milijonov svetovne populacije. Največji procent oseb z izgubo sluha pa je med starejšimi, predvsem starejšimi od 65 let. Prav tako ni zanemarljiv podatek, da je izguba sluha v porastu tudi med delovno aktivnim prebivalstvom.
  Zaposleni smo osvežili znanje iz tega področja in se seznanili z novostmi, da bomo strokovno pomagali osebam, ki jih pestijo takšne težave.

  Mateja Fidler, delovna terapevtka
  Več: Pegazov dom

  Prejšnji članekAKTIVNO IN ZDRAVO STARANJE V SLOVENIJI
  Naslednji članekPREGLED ZAVAROVANJ ZA PRIMER SMRTI