PREDLOG NOVEGA ZAKONA O OSEBNI ASISTENCI

  361

  Mreža za deinstitucionalizacijo – MDI oblikovala nov predlog Zakona o osebni asistenci
   
  Slovenija je že leta 2008 ratificirala Konvencijo OZN o pravicah invalidov kjer 19. člen določa pravico do neodvisnega življenja, a žal so zaveze države še po tolikih letih obljub ostale povsem neizpolnjene.

  Junija 2012 je bil v zakonodajni postopek preko instituta ljudske iniciative vložen Predlog zakona o osebni asistenci, ki ga je podpisalo več kot 7.000 volivcev. Žal predlog zakona na seji matičnega delovnega telesa v drugi obravnavi ni dobil zadostne podpore, kar je pomenilo konec zakonodajnega postopka. Tokrat so v okviru Mreže za deinstitucionalizacijo – MDI oblikovali nov predlog Zakona o osebni asistenci in ga poslali vsem poslanskim skupinam v branje s prošnjo za sestanek, na katerem bi zakon podrobno predstavili.

  Ker želijo poslancem bolj plastično predstaviti razsežnost pomena neodvisnega življenja in osebne asistence kot enega temeljnih pogojev za dosego enakopravnega in aktivnega življenja v družbi, nameravajo ponoviti akcijo iz leta 2008, kjer so se poslanci in poslanke preizkusili v vlogi osebnih asistentov in nudili konkretno pomoč pri uporabnikih. Akcijo nameravajo izpeljati v mesecu aprilu in maju, skupaj z medijsko podporo Za-misli.si.

  Več informacij ter predlog zakona najdete na spletni strani YHD – Društva za teorijo in kulturo hendikepa, KLIKNITE TUKAJ >>>

  Prejšnji članekPEGAZOV DOM: Z GLASBO DO BOLJŠEGA POČUTJA
  Naslednji članekHUMANITARNA AKCIJA: PELJIMO JIH NA MORJE!