PRAVE VAJE ZA ZDRAVO SRCE

  1233

  Znani so pozitivni učinki rednega gibanja na zdravje in dobro počutje. Redna telesna aktvnost pripomore tudi k zmanjševanju dejavnikov tveganja za nastanek ali razvoj srčno-žilnih obolenj. Pogosto pa se tudi pri  gibanju izpostavljamo prevelikim naporom oziroma se ukvarjamo s športnimi dejavnostmi, ki niso primerne naši zmogljivosti in kondiciji srca, telesnemu ustroju in sposobnosti. Pomembno je, da vam je gibanje v užitek, da ga občutite kot prijetno obremenitev brez bolečin!


  13 vaj za zmanjšanje dejavnikov tveganja za srčno-žilna obolenja

  Majda Brunčič, vodja fizioterapije v Zdravilišču Radenci, je za vas izbrala 13 vaj, ki lahko ob rednem in pravilnem izvajanju pripomorejo k zmanjševanju dejavnikov tveganja za srčno-žilna obolenja. Izvajate jih lahko povsod, pomembno pa je, da vsako vajo ponovite desetkrat.

  »Pri izvajanju vaj se dvigne frekvenca srčnega utripa in frekvenca dihanja, kar poveča potrebo po kisiku. To telo sprejme preko respiratornega (dihalnega) sistema, zato sta gibanje in dihanje vedno v medsebojni povezanosti. Pri vadbi za srce je potrebno posebno pozornost posvetiti dihanju in ga pravilno vključevati v program vadbe. Vdihnemo vedno skozi nos in izdihnemo skozi usta. Včasih je veljalo prepričanje, da je za zdravje koristna le intenzivna vadba, danes narašča število raziskav, ki dokazujejo, da uporaba miselne oz. ozaveščene vadbe pripomore k harmonizaciji telesa, saj se usklajuje ritem dihanja z ritmom telesnih gibov. Najprimernejša vadba je tista, ki je vpeta v naš vsakdan. Biti mora enostavna, prijetna, vedno dostopna in moramo se je veseliti, « pravi Brunčičeva.

    


  13 VAJ STOJE:
  1. Dvig visoko na prste, pete (dvig vdih, spust izdih).
  2. Roke v odročenju, stiskamo prste v pest, izdih in sprostimo, sledi vdih.
  3. Roke so spuščene ob telesu, dvignemo ramena in sprostimo (ob dvigu vdihnimo, ob spustu izdihnimo).
  4. Roki dvignemo v diagonali (leva dvignjena, desna stegnjena nazaj vdihnemo, roki spustimo prosto ob telesu in izdihnimo). Nato roki zamenjamo.
  5. Stopimo v razkorak, z iztegnjenimi rokami zakrožimo navzgor, vdihnimo, pogled v nebo, sproščene roke spustimo v predklon in izdih.
  6. Roke v bok, zasuk trupa levo, izdih, nazaj v izhodiščni položaj, vdih , nato v desno.
  7. Roki sklenjeni za glavo, se sklonimo v predklon, izdihnimo, nato se zravnamo in vdihnemo.
  8. Roki stegnjeni dvignemo ob strani telesa navzgor, dlani se na vrhu glave stakneta s hrbtno stranjo, vdihnimo, roki spustimo ob strani telesa in izdihnimo.
  9. Roki sklenemo na hrbtu, se sklonimo naprej izdih, roki dvigamo oz. raztezamo sklenjeni nazaj, nato se zravnamo in vdihnemo.
  10. Ena roka v bok, druga iztegnjena v vodoravni smeri, nihamo s stegnjeno roko naprej in nazaj, zamenjamo roki.
  11. Stojimo, roki sta ob telesu, delamo odklone z glavo oz z ušesom proti ramenu, izdih, glava naravnost vdih, z drugim ušesom proti ramenu, izdih.
  12. Glavo rahlo sklonimo proti prsnici, izdih, glavo dvignimo, pogled naravnost in vdih.
  13. Tečemo na mestu in grabimo z rokami.

   

  Zdravilišče Radenci je znano po tradiciji zdravljena srčno-žilnih obolenj. Najboljša pot do zdravja srca in ožilja pa je preventiva. Obiščite nas v Zdravilišču Radenci in si privoščite svoj oddih za zdravje!

     

  Preverite ugodno bivanje med tednom – TUKAJ, ali paket za seniorje brez doplačila za enoposteljno sobo – TUKAJ

  Več o ponudbi najdete – TUKAJ

  Prejšnji članekIZKORISTITE NOVO TURISTIČNO PONUDBO
  Naslednji članekNAGRADA MATIJI ZA ODGOVORNO PRAKSO 2014