POZOR PRED BOLEZNIMI SPODNJIH DIHAL

  839

  OKUŽBE Z RSV LAHKO POVZROČAJO TEŽJI POTEK BOLEZNI SPODNJIH DIHAL

  Ljubljana, 1. februar 2016 – Virusne okužbe spodnjih dihal so vodilni vzrok hospitalizacij pri predšolskih otrocih, zaradi tega pa težave občuti celotna družina. Natančne mikrobiološke preiskave za dokaz virusov do nedavnega niso bile dostopne v klinični praksi, zato tudi klinične značilnosti in morebitne razlike med virusnimi povzročitelji še niso jasno opredeljene. Zato so na Kliniki za pediatrijo (UKC Maribor) izvedli študijo z namenom ugotavljanja značilnosti in primerjave med različnimi respiratornimi virusi.

  V raziskavi so ugotovili, da sta respiratorni sincicijski virus (RSV) in coronavirus pogosteje povezana s prisotnostjo pljučnice. Pri okužbah z RSV je v primerjavi z ostalimi virusi daljše trajanje hospitalizacije in več potrebe po dodatku kisika. Pri okužbah z rinovirusom otroci pogosteje piskajo, okužbe z virusom parainfluence in bokavirusi pa imajo praviloma lažji potek. Tudi okužbe z adenovirusi so potekale relativno blago, čeprav so imeli bolniki povišane vrednosti levkocitov in CRP.

  Raziskava je dokazala, da se virusne okužbe spodnjih dihal med seboj razlikujejo bolj, kot smo domnevali doslej. Natančnejše opredelitve kliničnih slik so lahko podlaga za racionalno ukrepanje glede antibiotične terapije, potrebe po hospitalizaciji in izolaciji otrok z okužbo spodnjih dihal.

  Celoten članek avtorja doc. dr. Vojka Berceta (Klinika za pediatrijo, UKC Maribor), ki povzema omenjeno študijo, je dostopen na spletni strani www.rsv.spm.si. Vljudno vabljeni k branju.

  Prejšnji članek31. JANUAR – SVETOVNI DAN BREZ CIGARET
  Naslednji članekSMEH IN PETJE V PEGAZOVEM DOMU