POSLANCI ZAŠČITILI POTROŠNIKE

  766

  Poslanci so pretekli teden na seji državnega zbora pred zaračunavanjem previsokih stroškov zaščitili potrošnike, ki morajo do konca leta zapreti svoje registrske račune. Zdaj je pomembno, da se zakon čim prej začne spoštovati tudi v praksi, pravijo pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

  Poslanci so na torkovi seji državnega zbora z nadstrankarsko večino podprli sprejem avtentične razlage 48. člena Zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih, za katero so dali pobudo pri Zvezi potrošnikov Slovenije. S tem so pred previsokimi stroški zaščitili potrošnike, še posebej tiste, ki morajo do konca leta zapreti svoje registrske račune. Raziskava tržnih praks, ki so jo pripravili pri ZPS, je namreč pokazala, da se 7 od 11 izogiba določilom zakona, ki omejujejo stroške odpiranja in poslovanja s trgovalnimi računi, najbolj pa so oškodovani mali vlagatelji.

  Zdaj je na potezi nadzornik trga

  »Pri Zvezi potrošnikov Slovenije se zahvaljujemo poslancem, ki so se odločno zavzeli za pravice potrošnikov, pravno državo in bolj zaupanja vreden finančni trg«, je povedala Breda Kutin, predsednica ZPS, in dodala: »Zdaj je skrajni čas, da nadzornik trga zagotovi, da se zakonodaja tudi spoštuje.« Pri ZPS so Agencijo za trg vrednostnih papirjev pozvali, naj nemudoma izvede nadzor nad praksami ponudnikov, zagotovi spoštovanje zakonodaje in naloži ponudnikom, naj vsem potrošnikom povrnejo preveč zaračunana nadomestila.

  Časa za odločitev kaj z delnicami je do konca leta

  Potrošnikom pri ZPS svetujejo, naj pri odločitvi o tem, kaj storiti z vrednostnimi papirji, ne odlašajo, obenem pa naj si vzamejo dovolj čas za premislek. »Do konca leta mora vsak odločiti o tem, ali želi vrednostne papirje obdržati in jih odslej hraniti na trgovalnem računu, prodati ali pa opustiti«, je povedala Kutinova in poudarila: »ta odločitev je odvisna predvsem od vrednosti papirjev na registrskem računu, od pričakovanj potrošnika in stroškov, ki mu jih bodo zaračunali ponudniki«. Potrošnikom še pred obiskom poslovalnice priporočajo ogled nasvetov na spletni strani ZPS,  za informacijo o natančnih stroških, ki so odvisni tudi od vrednosti papirjev in njihovega izdajatelja, pa lahko na ponudnike naslovijo vprašanje po elektronski pošti. Pred sprejemom avtentične razlage v Državnem zboru so zakonske omejitve stroškov spoštovali pri naslednjih ponudnikih: BKS banka, Deželna banka Slovenije, NLB in SKB. Potrošnikom, ki trgovalni račun že imajo, pa pri ZPS priporočajo, naj od ponudnikov zahtevajo, da jim nemudoma povrnejo od oktobra 2015 pa do danes preveč zaračunane stroške.

  Več o ugotovitvah lahko preberete na www.potrošnikovZOOM.si

  Prejšnji članekPUBLIKACIJA: ALKOHOLNA POLITIKA V SLOVENIJI
  Naslednji članekŠVICARSKA KAKOVOST ZA VAŠE SKLEPE