PUBLIKACIJA: ALKOHOLNA POLITIKA V SLOVENIJI

  527

  Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je izdal publikacijo Alkoholna politika v Sloveniji: Priložnosti za zmanjševanje škode in stroškov, ki ponuja jedrnat in s pisano infografiko obogaten pregled najsodobnejših izsledkov glede obsega alkoholne problematike v Sloveniji. Tokratna razširjena in posodobljena publikacija vsebuje tudi angleško različico Alcohol Policy in Slovenia: Opportunities for Reducing Harm and Costs.

  Publikacija je v prvi vrsti namenjena vsem, ki soustvarjajo alkoholno politiko v Sloveniji, saj vsebuje tako podatke o rabi, škodi in stroških, povezanih z alkoholom, kot tudi pregled obstoječe zakonodaje in pregled še neizkoriščenih dokazano učinkovitih priložnosti.

  Koristna bo tudi strokovnjakom, izvajalcem preventivnih programov in drugi zainteresirani javnosti, ki se pri svojem delu srečujejo z alkoholno problematiko, ali jih ta podrobneje zanima. Eno pomembnejših sporočil avtorjev je, da je uspeh prizadevanj alkoholne politike odvisen od sodelovanja vseh ključnih akterjev. »Publikacija nas spomni na skupni cilj vseh relevantnih deležnikov na področju alkoholne problematike, t.j. zmanjšanje tveganega in škodljivega pitja alkohola in s tem povezanih posledic. Prijazno, optimistično, a hkrati odločno nas opominja na dejstvo, da v Sloveniji veliko dokazano učinkovitih ukrepov ostaja še neizkoriščenih,« je povedala sourednica publikacije dr. Maša Serec z NIJZ.

  Glavni poudarki avtorjev publikacije:

  1)      Raba alkohola v Sloveniji še vedno predstavlja resen problem.
  2)      Škoda, povezana z alkoholom, močno prizadene državno blagajno.
  3)      Sprejetje dokazano učinkovitih ukrepov alkoholne politike državi koristi.
  4)      V Sloveniji še nismo uvedli vseh dokazano učinkovitih ukrepov alkoholne politike.
  5)      Slovenska javnost močno podpira že uveljavljene ukrepe kot tudi uvedbo še neizkoriščenih možnosti alkoholne politike.

  Publikacija je dosegljiva na naslednji povezavi.

  Prejšnji članekPREUDARNA UPORABA ANTIBIOTIKOV
  Naslednji članekPOSLANCI ZAŠČITILI POTROŠNIKE