POMOČ STAREJŠIM V ČASU ODSOTNOSTI SVOJCEV

  1307

  Prvomajski prazniki so že pred vrati in misli se vse pogosteje obračajo tudi k načrtovanju letnega dopusta. Misel na počitnice pa ni vsem prijetna, saj mnoge pesti skrb, kaj bo v času odsotnosti z ostarelimi starši, starejšimi varovanci, ki so dnevno odvisni od njihove pomoči.

  Bolj kot se prebivalstvo stara in slabša ekonomski položaj družbe, vse več družin v domačem okolju skrbi za svoje ostarele člane, ki sami ne morejo več samostojno poskrbeti zase.

  Kljub dejstvu, da je družina najbolj odgovorna pomagati, ni mogoče pričakovati, da bo zmogla vse breme vedno nositi sama. Prevzem odgovornosti mlajših članov za njihove starejše sorodnike je čustven in telesni napor, ki jih brez dodatne pomoči lahko prehitro utrudi in izčrpa. Ljudje, ki negujejo in varujejo pomoči potrebne sorodnike, potrebujejo vsaj občasni odmik od vsakodnevnih obveznosti.


  Na mreži MATIjA
  – nacionalni točki za starejše, ki deluje preko brezplačne številke 080 10 10, lahko dobijo pomoč pri organizaciji skrbi in nege za starejše v času odsotnosti. Oblika pomoči pa je seveda odvisna od potreb, ki jih ima njihov varovanec (organizirana pomoč in nega na domu, začasna namestitev v domu ostarelih, prostovoljska pomoč, vključitev v dnevne centre, varovanje na daljavo,…).  Na enem mestu dobijo celovit pregled nad dejavnostjo in ponudbo, tako lokalnih, kot tudi nacionalnih prostovoljnih organizacij, javnih zavodov in zasebnih izvajalcev, ki so na voljo za starejše, odločitev o izbiri ponudnika pa je prepuščena njim.

  Tako lahko načrtujejo svoje brezskrbne počitnice, saj vedo, da bo za njihove pomoči potrebne člane družine dobro poskrbljeno tudi v času njihove odsotnosti.  

  Jerneja Šimenc, mreža MATIjA

  Več: www.cd-matija.si

  Prejšnji članekSLOVENCI CENIMO DOMAČE BLAGOVNE ZNAMKE
  Naslednji članekbolha.com: PRIKOLICA, POREČ, ODDAM ZA 3.800 €