POMEMBNOST HRANILNIH TABEL NA IZDELKIH

  782

  Informacija o sestavinah in hranilna tabela na izdelku sta njegova osebna izkaznica. Jo preberemo, jo razumemo?

  Sodoben potrošnik v borbi s časom pogosto izbira le s pogledom na sprednjo stran izdelka, torej na embalažo, ki je pravzaprav v veliki meri oglasni prostor izdelka, manj pogosto pa preveri sestavine in hranilno tabelo. Razumljivo? Da. Priporočljivo? Ne, saj potrošnika pogled na slike na embalaži in ime izdelka lahko pogosto privedeta do napačnih sklepov o sestavi živila.

  Na Zvezi potrošnikov Slovenije bodo preko praktičnih primerov potrošnikom predstavili prednosti branja in razumevanja hranilne tabele in seznama sestavin na živilih. Gre za aktivnost v okviru s strani Ministrstva za zdravje RS sofinanciranega programa »Inovativne rešitve za informirane odločitve", ki ga skupaj izvajajo Inštitut za nutricionistiko, Institut »Jožef Stefan« in ZPS.

  »Zavedati se moramo, da je prednja stran embalaže, ki jo kupci najprej opazijo, učinkovito oglasno mesto proizvajalca o izdelku. Oglasi pa, kot kaže praksa, izdelke pogosto predstavljajo enostransko. V kolikor želite prejeti pravo sliko o izdelku, embalažo obrnite in preverite hranilno tabelo ter seznam sestavin,« svetujejo na ZPS in izpostavljajo, da bližnjic ni. Glede na pestro izbiro prehranskih izdelkov na trgovskih policah, med katerimi niso vsi priporočljivi za pogosto uživanje, je za potrošnike pomembno, da znajo informirano izbrati.

  Informacije moramo tudi razumeti

  »Poleg spodbujanja branja označb živil največji izziv predstavlja tudi zagotavljanje pravilne interpretacije in uporabe podatkov na živilih« je povedal prof. dr. Igor Pravst, Inštitutu za nutricionistiko in dodal: »Za izboljšanje stanja na tem področju je v letošnjem letu Ministrstvo za zdravje podprlo več programov. Eden izmed njih je vzpostavitev nacionalnega portala www.prehrana.si, katerega namen je okrepiti ozaveščenost potrošnikov in jim zagotoviti verodostojen vir prehranskih priporočil in informacij s področja prehrane v vseh življenjskih obdobjih. Drug zelo pomemben pa je program podpore potrošnikom pri spremljanju in vrednotenju podatkov o sestavi živil, v okviru katerega bomo v naslednjem letu tudi nadgradili mobilno aplikacijo Zveze potrošnikov Slovenije »Veš, kaj ješ?« in potrošnikom še olajšali interpretacijo podatkov o sestavi živil.«

  Eden izmed pomembnih ciljev Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti 2015-2025 je izboljšati prehranjevalne navade prebivalstva. Eden izmed mnogih razlogov, zakaj se prebivalci nezdravo prehranjujejo je tudi ta, da se v obilici ponudbe na tržišču ne znajdejo in ne zmorejo prepoznati izdelkov, s katerimi bi si lahko pripravili zdravi obrok. Zavedamo se, da je potrošniku potrebno omogočiti enostavnejšo izbiro zdravju koristnih živil, bodisi na trgovskih policah, v gostinski ponudbi ali pa v okviru ponudbe zdravih obrokov javnih zavodov, kot so vrtci, šole, bolnišnice idr. Preglednica s hranilno sestavo izdelka ter seznam sestavin v živilu sta ključna vira informacij za pravilno odločitev za nakup, ki pa pogosto ni enostavna. Ministrstvo za zdravje je zato podprlo program Inštituta za nutricionistiko "Inovativne rešitve za informirane odločitve", ki bi kupcem olajšale odločitev za bolj zdravo izbiro. Program je pomemben tudi zato, ker bo hkrati omogočal tudi nadgradnjo že vzpostavljene aplikacije Zveze potrošnikov Slovenije »Veš, kaj ješ?« Na ta način želimo potrošnikom sporočiti, da ni vseeno kakšno hrano uživajo in naj se pred nakupom seznanijo s sestavo izdelka, za kar imajo med drugim tudi na voljo portal "Prehrana.si" in portal ter aplikacijo »Veš, kaj ješ?« je povedala ga. Mojca Triler z Ministrstva za zdravje. Vse to potrjuje,  kako pomembno je, da na živilu preberemo tudi podatke iz hrbtne strani.

  Veliko sadja na sliki na embalaži, minimalno v embalaži

  V zimskih mesecih, ko je manj svežega sadja in zelenjave, potrošniki v želji po zdravi, uravnoteženi in tudi vitaminov polni hrani še pogosteje posegamo po živilih, ki nas vabijo k nakupu s slikami sadja na embalaži. Embalaža je prvi stik potrošnika z izdelkom, ki sporoča, kaj vsebuje. Če torej na njej vidimo veliko sadja, upravičeno pričakujemo, da ga bo izdelek tudi zares vseboval. A to vedno ne drži!

  Na ZPS so zbrali nekaj primerov mlečnih izdelkov in kosmičev, ki nakazujejo, kako v želji po izdelku s sadjem, lahko izberemo izdelek z minimalno količino sadja, če ne preberemo seznama sestavin.

  Nasvet ZPS

  1.        Pred nakupom prehranskih izdelkov, ki imajo na embalaži sliko sadja (ali zelenjave), preverite, koliko sadja oziroma zelenjave zares vsebujejo.
  2.        Želite svojo prehrano obogatiti s sadjem? Izberite sveže sezonsko sadje, ki raste v bližini oziroma čim bližje.
  3.        In ne pozabite! Seznam sestavin se vedno začne s tisto sestavino, katere je v živilu največ, nato v padajočem vrstnem redu sledijo še druge, vse do tiste, katere je najmanj.

  Prejšnji članekSPOZNAVANJE ČILIJEV V PEGAZOVEM DOMU
  Naslednji članekPREDPRAZNIČNI OBISKI V PEGAZOVEM DOMU