PEGAZOVI STANOVALCI NA IZLETU V OLIMLJU

  498

  V sredo,22. maja, smo se s stanovalci Pegazovega doma odpravili raziskovat bližjo okolico. Na željo stanovalcev, da obiščemo lokacijo bližje doma smo se odločili za ogled Samostana Olimje. Ob prihodu nas je sprejel pater Jože, nas pozdravil in najprej nasmejal z nekaj šalami. Ogledali smo si cerkev, o kateri je pater povedal veliko zanimivosti. Navdušil nas je baročni izgled ter oltarji v zlato – črni barvi.

  Cerkev, posvečena Marijinem Vnebovzetju se lahko pohvali s koncertnimi skoraj dvesto let starimi orglami. Stanovalci so bili navdušeni tudi nad izvirnimi jaslicami. V notranjosti samostana smo si ogledali še Staro lekarno, tretjo najstarejšo lekarno v Evropi. Okrogla, obokana soba je opremljena s čudovitimi freskami. Po ogledu smo se okrepčali ter si ogledali še zeliščni vrt, ki je obogaten s številnimi zdravilnimi rastlinami iz katerih patri pridelujejo zdravilne kapljice. Najbolj znane so seveda patrove kapljice, ki lajšajo mnoge tegobe. Tisti bolj vitalni in sladkosnedi stanovalci so si v bližini samostana ogledali še Čokoladnico, kjer je vsakdo lahko našel kaj za svojo dušo.
  Iz Olimja smo nadaljevali pot do Pivnice in pivovarne Haler. Ob ogledu Pivovarne so nam razložili  postopek varjenja piva. Njihova pivovarna je namenjena izključno za uporabo piva v domače namene. Sam postopek varjenja piva traja mesec in pol, preizkusili smo ga pri kosilu in priznati moramo, da je odlične kvalitete. Po obilnem kosilu smo se dobre volje odpravili domov.

  Lucija Čerkuč, delovna terapevtka
  Več informacij: PEGAZOV DOM

  Prejšnji članek8.000 € SUBVENCIJE ZA ZAPOSLITEV OSEB 50 PLUS!
  Naslednji članekKAKO NAJ IZPELJEM OBNOVO STARE STREHE?