PEGAZOV DOM: KLUBI SVOJCEV IN BUČIJADA

  538

  Svojci stanovalcev imajo nepogrešljivo vlogo pri oblikovanju kakovostnega življenja starega človeka v domu. Z namenom, da se med seboj povežejo, da izmenjajo izkušnje in se na ta način vzajemno podpirajo v Pegazovem domu organiziramo klube svojcev.

  Tako smo v Pegazovem domu v drugi polovici meseca oktobra organizirali Klube svojcev vseh stanovanjskih skupin.

  V petek, 18. oktobra smo medse povabili gospo Zlato Felc, predsednico Društva Spominčice Šentjur. S prisotnimi je delila izkušnje o demenci, razkrila nekaj primerov dobre prakse, kako se soočati z demenco, kako pristopati, kako si pomagati, kje poiskati pomoč, kako poskrbeti tudi zase v težkih trenutkih. Poudarila je, kako pomembno je, da poskrbimo zase, saj le če znamo poskrbeti zase, zmoremo poskrbeti tudi za svoje najdražje.

  Druženje smo nadaljevali v znamenju bučijade. Uvodoma je vodja kuhinje, Tomo Žgajner, za naše stanovalce in njihove svojce pripravil zanimivo in poučno predavanje o koristnosti in zdravilnih učinkih buč. Buče so visoko hranljive, vsebujejo veliko prehranskih vlaknin in malo kalorij. Poznamo jih kot okusno, sveže in zadnja leta čedalje bolj priljubljeno živilo. Izvedeli smo za številne možnosti njihove uporabe in mnoge zdravilne učinke. Prav tako so uporabne v negovalne namene, kar je bilo še posebej zanimivo za udeleženke nežnejšega spola. Miza v jedilnici je bila obložena z številnimi bučnimi dobrotami; s pito, zavitki, različnimi piškoti, kruhom, namazi, marmeladami, kompotom ipd.. Recepti z njimi so preprosti in ne bo jih težko vnesti v prehrano. Zelo uporabne so tudi v dekorativne namene, kar se je odražalo v namizni dekoraciji. Kljub zelo zanimivemu teoretičnemu delu, smo komaj čakali zaključek delavnice, ko smo vse pripravljene dobrote z veseljem tudi poskusili. Skupaj smo poklepetali, se poveselili in tako stkali še močnejše medsebojne vezi, ki so pomemben del našega skupnega mozaika.

  Melita Fijavž, socialna delavka

  Več:

  PEGAZOV DOM

  Prejšnji članekKAKO SE ODVIJA 24 URNA OSKRBA NA DOMU?
  Naslednji članekV OKTOBRSKEM ZDUS PLUS PREBERITE