KAKO SE ODVIJA 24 URNA OSKRBA NA DOMU?

  5716

  24h urna oskrba na domu pomeni, da izbrana oseba biva pri vaših starših ali sorodnikih in zanje poskrbi, kakor bi želeli poskrbeti vi svojci, če bi imeli čas na razpolago samo zanje.

   
  Dinamika oskrbe je seveda zelo odvisna od potreb oskrbovancev a dela za oskrbovalko nikoli ne zmanjka:

  •    Poskrbi za nego in osebno higieno,
  •    pripravi in postreže dnevne obroke,
  •    poskrbi za ustrezno razgibavanje in družbo,
  •    prevzame skrb za gospodinjstvo, lahko tudi nakupe,
  •    poskrbi za nadzor nad jemanjem tablet,
  •    kjer je prisotna še težka bolezen ali okrevanje, sledi navodilom zdravnika in drugih strokovnih delavcev,
  •    zvečer pomaga oditi k počitku ter s svojo prisotnostjo skrbi zanje tudi čez noč.

  Ker 24urna oskrba pomeni oskrba vsak dan, tudi vse vikende in praznike, ne moremo pričakovati, da ena oskrbovalka posveti del svojega življenja samo za oskrbovanca. Zato v ta namen pripravimo dve osebi, ki se menjata. Navadno so te menjave na en teden, dopustimo pa tudi možnost, da se sami uskladita, tako kakor jima najbolj odgovarja. Pomembno je le, da prevzameta odgovornost, da 24 urna oskrba nemoteno teče brez nobenega izpada.

  V kolikor pa se zgodi, da na primer zboli oskrbovalka, ki pokriva tekoči teden in je druga zaradi opravičenih razlogov ne more zamenjati, pomagamo težavo urediti z enkratnim nadomeščanjem. To se sicer zelo redko zgodi, a v življenju ni nič popolnoma 100%. Pomembno je vedeti, da tudi v nepredvidljivi situaciji takoj priskočimo na pomoč.

  Cena 24 ure oskrbe se nekoliko spreminja glede na zahtevnost oskrbe. Večinoma je samo nekoliko višja od cene, ki bi jo plačali za oskrbo v upokojenskemu domu. Starši ohranijo svoje družinske zdravnike, patronaža jim tudi pripada že po osnovnem zdravstvenem zavarovanju glede na njihovo zdravstveno stanje, pri oskrbi pa imajo osebo, ki je pri njih in samo za njih.

  Tako lahko ostareli starši preživijo svoje zadnje življenjsko obdobje v svojem domačem okolju, ohranijo svoje navade in veselja, ki jih še gojijo v sebi in vse kar jim lahko ponudi dostojnost življenja, pa čeprav ne zmorejo več sami poskrbeti zase.

  Za vse ostale informacije me lahko pokličete na M: 041 728 465, pišete na info@prodomi.si, ali preberete na www.prodomi.si 

  Tjaša Knap Maršič, ProDomi
  svetovalka Varne starosti za pomoč na domu

  Prejšnji članekMARTINOVANJE NA LJUBLJANSKEM GRADU
  Naslednji članekPEGAZOV DOM: KLUBI SVOJCEV IN BUČIJADA