PAMETNA SPREHAJALNA PALICA, INOVACIJA FUJITSU

  904

  Na dogodku Fujitsu Forum 2013 je japonski proizvajalec naprednih tehnoloških izdelkov predstavil Fujitsu Smart Cane, pametno sprehajalno palico, ki dviga uporabniško izkušnjo s tovrstnimi pripomočki za hojo na povsem drug nivo. Pametna sprehajalna palica namreč starejšim občanom pomaga, da čim dlje ostanejo mobilni. Opremljena z vrsto sodobnih tehnologij namreč olajša vsakdan starejšim in njihovim svojcem oziroma skrbnikom. Ti lahko s pomočjo namenske aplikacije nastavijo sprehajalne poti starejšim in jih na daljavo tudi spremljajo. Uporabnik si najprej prek računalniškega programa uredi pot, ki jo želi opraviti (ali pa to zanj stori kdo drug) in jo prenese (sinhronizira) v sprehajalno palico.

  Palica, katere ergonomsko oblikovano držalo uporabnika ob hoji s pomočjo preglednega zaslona usmerja v smer hoje, ima vgrajeno vrsto komunikacijskih tehnologij, od 3G, Bluetooth ter Wi-Fi povezljivosti. Za določanje lokacije uporabnika in navigiranje pa je zadolžen GPS-čip, zato lahko družina ali skrbnik starejše osebe spremlja njeno lokacijo in jo po potrebi na njeni poti celo preusmerijo – vse to opravijo na daljavo. Poleg preglednih barvnih puščic, ki prek zaslona usmerjajo pešca, palica ob zahtevani spremembi smeri hoje tudi vibrira.

  V držalo palice je vgrajen še senzor krvnega tlaka, ki meri srčno obremenitev pešca. V navezi s temperaturnim senzorjem in senzorjem gibanja (štetje premikov palice) mu lahko tudi predlaga počitek. Pametna sprehajalna palica skrbniku pošlje tudi alarm v obliki e-sporočila, če presodi, da je morebiti pešec padel ali pa pokliče zdravstveno osebje, če zazna večje nepravilnosti v srčnem utripu.

  V podjetju Fujitsu so prepričani, da bo pametna sprehajalna palica olajšala življenje številnih starejših občanov in drugih ljudi s težavami pri hoji. Vgrajena baterija palici omogoča več ur samostojnega delovanja.

  Več:

  http://www.fujitsu.com/si/

  Prejšnji članekbolha.com: OSKRBOVANO STANOVANJE ODDAM, 300 €
  Naslednji članekALI SO HIBRIDI PRIMERNI ZA STAREJŠE VOZNIKE?