NOV CIKEL KONCERTOV NA LJUBLJANSKEM GRADU

  489

  Milko Lazar & Matjaž Drevenšek z gosti na Ljubljanskem gradu 2015 –
  Cikel petih koncertov

  Dandanes se v glasbenem svetu srečujemo z različnimi usmeritvami ustvarjalcev in poustvarjalcev; nekateri so strogo profilirani, skorajda subspecializirani, drugi pa svoj kreativni prostor zastavljajo izjemno široko. Med slednje sodita tudi snovalca programa petih koncertov na Ljubljanskem gradu – Milko Lazar in Matjaž Drevenšek. Čeprav sta za izhodišče cikla izbrala »svoje« inštrumente, saksofon, klavir in čembalo, bosta v petih večerih – s pomočjo mednarodno uveljavljenih kolegov oz. prijateljev (Z. Kavčič, Saksofonski orkester SOS, M. Hatlak, Zagrebški kvartet saksofonov, V. Meljnikov, N. de Gleria, B. Zorman …) – predstavila kalejdoskop skladb različnih obdobij in stilov. V nenavadnih kombinacijah bomo priča navideznemu konfrontiranju starega in novega (J. S. Bach – A. Kumar in M. Lazar), redkim kombinacijam inštrumentov (harmonika, saksofon, čembalo) ter zvrsti (etno in minimalizem, akustika in elektronika …). Na tem glasbenem popotovanju bomo odkrivali glasbo in samega sebe. Kot je povzel M. Lazar: »Vsak človek je globoko v sebi etno. Ko se naučimo pravil življenja in delovanja, na to pradavno jedro v nas v glavnem pozabimo. A kdor se nato ponovno in iskreno poda na dolgo in nepredvidljivo pot iskanja, znova odkriva to skrito jedro v sebi in s tem tudi samega sebe.«

  1. »Tihožitja slovenskih pokrajin«
  Milko Lazar & Zlatko Kaučič
  12. 3. 2015 ob 19.00, Stanovska dvorana
  Odkrivanje novega etna skozi improvizacijski dialog med klavirjem in tolkali (avtorska glasba M. Lazar in Z. Kaučič)

  2. »Cirkuška polka za mladega slona«
  Saksofonski orkester SOS z gosti tolkalci
  21. 4. 2015 ob 19.00, Kazemate
  Stičišče plesa in etna v umetni glasbi (priredbi I. Stravinski, G. Ligeti, avtorska glasba A. Kumar, M. Lazar, N. Firšt)

  3. »Od baroka do sodobne umetne glasbe«
  Milko Lazar (čembalo) in Matjaž Drevenšek (saksofoni), gost Marko Hatlak (harmonika)
  19. 5. 2015 ob 19.00, Grajska kapela sv. Jurija
  Srečanje enega najstarejših (čembalo) in najsodobnejšega (saksofon) evropskega inštrumenta skozi dela J. S. Bacha ter dveh sodobnih slovenskih skladateljev (A. Kumar, M. Lazar)

  4. »V vrtu tvoje ljubezni«
  Zagrebški kvartet saksofonov (Dragan Sremec, Goran Merčep, Saša Nestorović, Matjaž Drevenšek), gost Milko Lazar
  13. 10. 2015 ob 19.00, Palacij
  Etno po minimalistično (avtorska glasba M. Lazar, E. A. del Borgo, B. Šipuš, Ph. Glass)

  5. »Virtuozni etno«
  Marko Hatlak (harmonika), Vasilij Meljnikov (violina), Matjaž Drevenšek (saksofoni), Milko Lazar (čembalo), Nino de Gleria (kontrabas) & MC Brane aka Brane Zorman (živa elektronika)
  17. 11. 2015 ob 19.00, Stanovska dvorana
  Virtuozna harmonika, pridružena nenavadnemu ansamblu saksofona, violine, čembala in kontrabasa, se z njim dokončno združi v računalniku.

  Prodaja vstopnic: Info center na Ljubljanskem gradu, spodnja postaja vzpenjače, www.ljubljanskigrad.si ter na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si (med drugim Petrolovi bencinski servisi, poslovalnice Kompasa po Sloveniji …).

  Za obisk prireditve priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo. Cena povratne vožnje z vzpenjačo je za obiskovalce koncertnega cikla znižana.

  Več o Ljubljanskem gradu si lahko ogledate, če kliknete na njihov znak:

  Prejšnji članekbolha.com: STANOVANJE Z OSKRBO ODDAM, IZOLA
  Naslednji članekPRIJAVE NA LIKOVNO KOLONIJO – IZOLA 2015