NIJZ: 40 DNI BREZ ALKOHOLA – ZDRAVA IZBIRA, VELIKO KORISTI

237

Z nacionalnim inštitutom za javno zdravje se priključujejo akciji 40 dni brez alkohola, s katero želijo soustvarjati prostor v Sloveniji, ki bi z zmanjšanjem pitja alkohola, preprečil negativne posledice, ki jih pitje predstavlja za slovensko prebivalstvo. Odločitev za sodelovanje v akciji je zdrava izbira, ki lahko prinese veliko koristi.

Gre namreč za dovolj dolgo obdobje, v katerem lahko že občutimo kje so bili prej prisotni negativni vplivi alkohola, ki jih nismo nujno povezovali s pitjem. Nekateri, ki se odločijo za prenehanje, zelo hitro poročajo o boljši kakovosti spanca, o bolj zdravi koži, o boljši presnovi, o večji telesni zmogljivosti in boljšem imunskem sistemu. Vplivi se ne poznajo samo na telesni ravni, ampak tudi na drugih področjih našega življenja, kot so boljši odnosi z bližnjimi in učinkovitejše soočanje z vsakodnevnimi izzivi. To obdobje lahko izkoristimo za gibanje na prostem, druženje s prijatelji na sprehodih in za ostale aktivnosti, za katere prej mogoče nismo našli časa ali energije. Vse to lahko že v kratkem času izboljša naše počutje.

Na NIJZ so preko programa Skupaj za zdravje, po Sloveniji vzpostavili možnost svetovanja za opuščanje tveganega in škodljivega pitja alkohola, ki je v lokalnem centru za krepitev zdravja ali zdravstveno vzgojnem centru, ki se nahaja v zdravstvenem domu, brezplačno dostopno vsakomur, ki želi pobliže pogledati svoj odnos do alkohola in ob podpori strokovnjaka najti način, kako lahko najbolj učinkovito zmanjša svoje pitje alkohola. Tako bosta lahko takšna zdrava izbira in uspeh tudi vir veselja in povezanosti, kot se glasi geslo letošnje akcije.

VEČ: https://nijz.si/zivljenjski-slog/alkohol/nijz-tudi-letos-v-akciji-40-dni-brez-alkohola-zdrava-izbira-ki-prinasa-veliko-koristi/

Prejšnji članekNOVOLETNE ŽELJE IZ PEGAZOVEGA DOMA
Naslednji članekKAJ STORITI, DE NE BOMO PLAČEVALI PREVEČ ELEKTRIKE?