NIČ VEČ OSAMLJENI: AKCIJA MATIjEVE TAČKE

  988

  V okviru mreže MATIjA, nacionalne točke za starejše, poleg osnovne dejavnosti nudenja dostopa starejšim do informacij, storitev in blaga preko brezplačne številke 080 10 10 organiziramo tudi različne projekte, ki s celostnim pristopom uspešno naslavljajo potrebe in želje starejših, rešujejo njihove specifične probleme in posledično omogočajo daljše in bolj samostojno bivanje v domačem okolju, spodbujajo socialno vključevanje ter večajo kakovost življenja.

  Na mreži MATIjA smo skozi številne klice starejših zaznali, da je večje breme v jeseni življenja, prav osamljenost in kot eno izmed rešitev teh težav pripravili projekt MATIjEVE TAČKE.

  S projektom skušamo starejšim osebam približati posvojitev živali iz zavetišč, ki iščejo topel dom. Družba domačih ljubljenčkov po številnih raziskavah izjemno pozitivno vpliva na človeka. S skrbjo za žival vzdržujejo psihično in fizično aktivnost in posledično se zmanjšuje možnosti za pojav osamljenosti in poslabšanje miselnih sposobnosti. Živali starejše ne le kratkočasijo in jim odganjajo samoto, temveč jih znajo razvedriti  tudi, kadar se slabo počutijo. V zameno pa živalim nudijo svojo ljubezen in skrb.  Življenje v simbiozi z živaljo starejšim ljudem pomaga, da lahko čim dalj časa ostanejo v domačem okolju, kjer se dobro počutijo.

  Velik poudarek je namenjen tudi spodbujanju prostovoljskih aktivnosti tistih, ki si želijo del svojega časa nameniti pomoči starejšim pri skrbi za domačega ljubljenčka in jih vabimo, da se pridružijo projektu.

  Posvojitev živali je odgovorno dejanje, zato smo se odločili ponuditi podporo  skrbnikom domačih živali, da bi se lažje odločali za posvojitev. Posvojitelji in lastniki domačih ljubljenčkov na brezplačni številki 080 10 10 mreže MATIjA dobijo informacije o živalih in ponudbo hrane, opreme, veterinarske pomoči, prevozov, nege, varstva, …, ki jo domači ljubljenčki potrebujejo. Dobili bodo tudi informacije o prostovoljcih, ki jim bodo priskočili na pomoč pri skrbi za žival, kadar tega samostojno ne bodo zmogli, npr. v času njihove odsotnosti ali bolezni.

  Ob celoviti podpori bodo starejši manj obremenjeni s skrbjo za svoje ljubljenčke in bodo tako lahko sproščeno uživali v prijateljstvu s štirinožnimi spremljevalci.

  Monika Koprivnikar, Zavetišče za mačke Mačji Dol: Projekt MATIjEVE TAČKE se nam zdi odlična povezava skrbi za živali, skrbi za starejše in prostovoljstva. Z razvojem projekta in mreže, ki bo omogočala kvalitetno in lažjo oskrbo živali na domu, bo bivanje kvalitetnejše za živali in njihove skrbnike. Z blagodejnim vplivom lahko živali starostnikom pomagajo k duševnemu miru, zmanjševanju stresa in z njim pogojenih obolenj ter so jim prepotrebna družba. Živalim pa lahko skrbniki v okviru mreže zagotovijo kvalitetno hrano, veterinarsko oskrbo in oskrbo tudi v času, ko sami ne morejo biti doma. Prostovoljci, ki se lahko vključijo v projekt, pomagajo zavrženim živalim, starejšim in njihovim živalim. Tako bo manj živali končalo v zavetiščih zaradi nezmožnosti samostojne skrbi zanje, živali bodo dobivale začasne in stalne domove tudi pri starejših, njihova oskrba pa bo kvalitetna in nemotena.

  Jože Škarabot, upokojenec: Po odhodu v pokoj ni bilo več toliko vsakodnevnih obveznosti  in čas, ki sem ga imel na razpolago sem želel zapolniti z nečem prijetnim in koristnim. Vedno sem imel rad družbo živali in ko sva z ženo izvedela za psičko Dono, ki je izgubila lastnico ob nenadni kapi, sva se odločila da jo posvojiva. Dona se je hitro navadila na novo okolje in se nama prikupila s svojimi pasjimi vragolijami. Zdaj naju razveseljuje na skupnih sprehodih.

  Več o projektu MATIjEVE TAČKE na spletni strani http://tacke.cd-matija.si/.

  Prejšnji članekVSE MANJ ZDRAVSTVENIH DELAVCEV V DOMOVIH?
  Naslednji članekV SOBOTO BREZPLAČNI PREGLEDI PRI ZDRAVNIKIH