ZPS SVETUJE: NAČRTUJTE PRAZNIČNE IZDATKE

  396

  Zadnji tedni v letu, ki naj bi bili v znamenju veselja in dobre volje, so lahko tudi eno najbolj stresnih in napornih obdobij v letu. Nakupi daril se lahko v primeru finančnih težav sprevržejo v nočno moro, drobne pozornosti za najbližje pa prelevijo v finančno breme. Zadnji tedni v letu ne prinesejo le stroškov daril, ampak pomenijo tudi dodatne finančne obremenitve, povezane s slavjem, običaji, dobro hrano in pijačo. Pripravili smo praznični načrt družinskega proračuna, ki vam lahko služi kot pomoč pri načrtovanju in sledenju vseh vaših prazničnih izdatkov. Pomagajte si s stroški vaših praznikov pred enim letom.

  Koliko denarja imate na razpolago? Preden začnete z načrtovanjem decembrskih izdatkov, preverite, koliko denarja vam ostane po plačilu vseh rednih stroškov in položnic. Imejte v mislih, da so nekateri stroški v hladnejših mesecih leta višji (npr. ogrevanje, topla voda, elektrika). Če niste prepričani, da se vam obeta izredni finančni priliv, ga ne upoštevajte pri načrtovanju prazničnih izdatkov. S tem se boste izognili višjim izdatkom, kot si jih lahko privoščite.

  Nekaj nasvetov ZPS za vaše finance pred prazniki

  1.    Dogovorite se za vrednost daril. Večina je pred nakupi v dilemi, koliko za darilo zapraviti. Že vnaprej se dogovorite za vrednost daril. 

  2.    Izdelajte darilo sami. Če ste dobri v ročnih delih, lahko najdražje razveselite z darilom, v katerega ste vložili svoj trud. Tudi doma izdelano živilo je lahko praznično darilo. V decembrskem Vipu si lahko preberete med drugim tudi nekaj napotkov za obdarovanje z živili.

  3.    Pripravite srečelov. Če se obdaruje zaključena družba, je srečelov dober način, kako lahko prihranite. Vsak kupi le eno darilo do določene (dogovorjene) cene, presenečenje ob žrebanju daril in odkrivanje, »pri komu se je darilo znašlo pod smrekico«, pa je tudi zelo zabavno.

  4.    Oblikujte seznam nakupov in opravite raziskavo
  . Če se boste po nakupih odpravili s seznamom, se boste po vsej verjetnosti izognili impulzivnim nakupom. Če že veste, kaj kupiti, se pred nakupom pozanimajte o cenah pri več ponudnikih. Preglejte cene tako v trgovinah kot tudi na spletu, pozorni pa bodite na posebne akcije in popuste, ki jih trgovine nudijo v predprazničnem času.

  Pred nakupom preverite, ali smo pri Zvezi potrošnikov Slovenije že testirali izdelek, ki ga nameravate kupiti. Ali se je kateri izmed njegovih konkurentov na testu bolje odrezal, ob tem pa je tudi cenejši? Naši primerjalni testi so že razkrili, da visoka cena še ni zagotovilo za dobro oceno na našem testu kakovosti. Oglejte si seznam vseh testov.

  5.    Ne nakupujte v zadnjem hipu. Če se le da, nakupe opravite čim prej, ne čakajte na zadnji trenutek. Gneča v trgovinah in dolge čakalne vrste vas bodo po vsej verjetnosti odvrnile od racionalnega kupovanja in potrpežljivega iskanja najugodnejše cene. 

  6.    Ne pretiravajte pri nakupih hrane in pijače.
  Hitro se nam lahko zgodi, da pred prazniki pretiravamo z nakupi hrane, tudi pri teh nakupih svetujemo seznam, predvsem pa se ne odpravite v trgovino lačni. Tudi pri kupovanju hrane je dobro primerjati cene, saj z nakupovanjem tam, kjer je najugodneje, lahko znatno prihranite. Pri tem imejte v mislih ZPS priporočila o nakupih živil.

  7.    Ne pretiravajte s porabo energije. K decembrskemu prazničnemu vzdušju sodi tudi okraševanje, ki pa se je v zadnjem času preselilo tudi na vrtove, balkone in celo cele hiše. Tudi pri praznični razsvetljavi lahko prihranite s smotrno uporabo, ne pozabite na nočni – cenejši električni tok in dejstvo, da je včasih manj tudi lepše.

  8.    Pustite plačilno kartico doma in se "opremite z gotovino"
  , ko se odpravite po nakupih. Danes že skoraj vsi uporabljamo brezgotovinsko plačevanje, tako da denarja, ki nam ob nakupih spolzi skozi roke, praktično ne vidimo več. Preprosta psihološka zavora, ki vam lahko pomaga, da ne zapravite preveč, je uporaba gotovine. Veliko ljudi ob plačilu z gotovino bolj razmisli o upravičenosti nakupa. Najem kredita za nakup daril in slavje vam sicer odsvetujemo, če pa ste za kredit že odločeni, vam svetujemo, da dobro proučite ponudbo potrošniških kreditov in poiščete najugodnejšega.

  9.    Na dopust se odpravite po praznikih.
  Če konec leta načrtujete potovanje, se morate zavedati, da so cene nastanitev, turističnih aranžmajev in letalskih kart praviloma najvišje v času praznikov. Če je možno, se na potovanje odpravite po praznikih in se poleg prihranka denarja izognite tudi gneči.

  10.    Naslednje leto bo drugače! Ko boste po novem letu pospravljali okraske, boste praznike hitro pozabili. Ker se leto hitro obrne, se tokrat na njih začnite pripravljati pravočasno. Že januarja je pravi čas, da začnete vsak mesec varčevati manjše zneske za praznične izdatke naslednjega leta.  

  Prejšnji članekIZŠLA JE NOVA SPLETNA REVIJA DOM IN STIL!
  Naslednji članekOMOGOČIMO SANJE! 60 LET DELOVANJA ZPM MARIBOR