Med potrošniki velja majoneza za nezdravo živilo, ki ga je pametno črtati z jedilnika. Tokrat so na ZPS v okviru tržnega pregleda preverili sestavo 11 majonez blagovnih in trgovskih znamk ter pregledali njihov prehranski profil. Majoneza je resda energijsko bogato živilo, ki vsebuje veliko maščobe, a če jo uživamo v sklopu uravnotežene prehrane z veliko sadja in zelenjave ter prehranskih vlaknin, si jo lahko občasno privoščimo brez slabe vesti.
Najmanj 70 odstotkov maščobe
Pogled na seznam sestavin odkrije, da je majoneza po večini narejena iz olja. Kar 65 do 80 odstotkov majoneze sestavlja olje; najbolj pogosto je uporabljeno sončnično, ponekod pa sončnično olje nadomestijo z repičnim. Jajčni rumenjak in voda sta druga in tretja sestavina na seznamu. Sledijo še kis in gorčica ter začimbe. »Kot majoneza ne more biti poimenovan kar vsak izdelek, saj Pravilnik o kakovosti jedilnih rastlinskih olj, jedilnih rastlinskih masteh in majonezi (UL RS, št. 79/09) točno določa standard, ki mu mora ustrezati izdelek, da je lahko opredeljen kot majoneza,« je poudarila Nika Kremić iz ZPS in dodala: »Izdelek se označi kot »majoneza« le, če vsebuje najmanj 70 % maščobe in najmanj 5 % jajčnega rumenjaka. Tem kriterijem med pregledanimi 11 vzorci nista ustrezala kar dva.«
Vse vsebujejo aditive ali arome
Majoneze, ki bi bila popolnoma brez aditivov in arom, niso našli, so pa med izdelki velike razlike – nekateri izdelki imajo dodano celo paleto aditivov, drugi pa le enega.
Več o ugotovitvah najdete na www.zps.si ali v reviji ZPStest, 3/2017.