KREME PROTI CELULITU: BREZ ČUDEŽEV

  709

  Kreme za odpravljanje »problema«, kot je celulit, so prav gotovo ene izmed najbolj agresivno oglaševanih, proizvajalci pa na trg vsako leto pošljejo nove, inovativne in še boljše izdelke, ki naj bi odpravili celulit, katerega ima približno 85 % žensk, starejših od 20 let. In ker se bliža poletje, ko bo teh  oglasov še več, so potrošniške organizacije pod drobnogled postavile 11 krem proti celulitu, ob bok pa so jim postavile povsem običajno mleko za telo.

  Kako so se odrezale kreme?  Čudežev, ni bilo. Učinek testiranih krem proti celulitu je bil minimalen.

  Evropska zakonodaja določa, da med kozmetične izdelke spadajo substance in mešanice, ki so namenjene uporabi na površini telesa (povrhnjica, lasje, nohti, ustnice) in v ustih, z namenom čiščenja, dišavljenja in zaščite. »Interpretacije, ali kozmetični izdelki, ki obljubljajo zmanjševanje celulita, sploh spadajo med kozmetične izdelke, so različne. Če bi bili izdelki za zmanjševanje celulita res tako učinkoviti, kot obljubljajo proizvajalci (eden izmed preizkušenih izdelkov obljublja celo tri centimetre manjši obseg stegen po mesecu dni uporabe), jih zagotovo ne bi uvrščali med kozmetične izdelke. Ti namreč učinkujejo le na površini kože in z njimi ne moremo doseči tako izrazitih sprememb,« je pojasnila Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: »Proizvajalci sicer dodajajo kremam proti celulitu različne aktivne učinkovine, ki naj bi pripomogle k zmanjšanju maščobe (na primer kofein), izboljšanju mikrocirkulacije (izvlečki bršljana, kostanja, ginko bilobe, ananasa, papaje …), izboljšanju strukture kože (vitamina A in C) ter zmanjšanju vpliva prostih radikalov (antioksidanti, kot sta vitamin E in C, izvlečki rdečega grozdja). A učinke krem smo izmerili v milimetrih, ne v centimetrih.«

  Vsak izdelek je mesec dni preizkušalo 30 uporabnic, pred in po zaključku testa pa so izmerili obseg stegen, opravili fotografiranje z infrardečo termo kamero, svojo oceno pa je podal tudi dermatolog.

  Šteje predvsem učinek masaže

  »Body shape«, »Super slimming«, »Manj celulita v 15 dneh«, in »1,9 centimetra ožja stegna po mesecu dni uporabe« obljubljajo izdelki, ki so jih preizkusili na testu. »A naše meritve so pokazale, da lahko učinek na zmanjšanje obsega stegen merimo zgolj v milimetrih. Po uporabi posameznega izdelka se je namreč obseg stegen pri prostovoljkah v povprečju zmanjšal le od  1,2 pa do tri milimetre. Zanimivo, da se je obseg stegen nekoliko zmanjšal tudi po uporabi »navadnega« mleka za telo; v povprečju za 1,3 milimetra. To le potrjuje precej razširjeno mnenje, da  gre pri uporabi izdelkov za zmanjšanje celulita predvsem za učinek masaže,« je povzela rezultate Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije. Ali tak pravzaprav mikroskopski učinek upravičuje precej visoko ceno tovrstnih izdelkov? Presodite sami.

  ZPS nasvet

  Denar, ki ga bi ga namenili za nakup izdelka za odpravo celulita, raje namenite za športne aktivnosti in zdravo prehrano. Mikroskopsko majhne izboljšave lahko dosežete tudi z redno masažo z običajnim mlekom ali losjonom za telo. Žal tudi ni zadostnih dokazov, da bi številne in precej drage metode odprave celulita, ki jih ponujajo kozmetični saloni, imele dolgotrajni učinek.

  Rezultati testa so objavljeni v reviji ZPStest 4/2018, na www.zps.si ter aplikaciji ZPStest.

  Prejšnji članekZDRAVJE V OBČINI 2018: PORAST UDELEŽBE
  Naslednji članekCEPLJENJE JE PRAVICA IN ODGOVORNOST