KRALJEVA ZBIRKA IN 100-LETNICA JUGOSLAVIJE

  640

  MEDNARODNI SEJEM ZBIRATELJSTVA ŽE PRIHODNJI TEDEN
   
  Ljubljana, 15. marec 2018 – Mednarodni sejem zbirateljstva Collecta, ki se bo tradicionalno odvil v Marmorni dvorani Gospodarskega razstavišča, tokrat vse ljubitelje tradicionalnega, lepega in starega vabi v petek in soboto, 23. in 24. marca.

  Letos bo zbral več kot 120 zbiralcev in trgovcev iz 10 držav- Avstrije, Črne Gore, Hrvaške, Italije, Madžarske, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Republike Češke, Slovenije in Srbije. Obiskovalci bodo lahko kupovali, prodajali in izmenjevali znamke, bankovce, kovance, militarije, razglednice, minerale, fosile, dragulje, figurice, gramofonske plošče, zgoščenke in kasete, ogledali pa si bodo lahko tudi tematsko razstavo, v kateri Collecta v letošnjem letu obeležuje 100-letnico zaključka prve svetovne vojne in hkrati nastanka Jugoslavije ter Cankarjevo leto (ob 100-letnici smrti avtorja). Potekala bo tudi dražba starih knjig in tiskov Antikvariata Glavan ter predavanje na temo zbirateljstva v času Jugoslavije.

  VREDNOTENJE DRUŽINSKIH ZBIRK IN BOGATO SEJEMSKO DOGAJANJE

  Tradicionalno bodo obiskovalci na sejmu lahko kupovali in izmenjevali drobne zbirateljske predmete, V letošnjem letu pa se bodo na Collecti predstavile kar štiri pošte – Pošta Slovenije, madžarska, nemška ter avstrijska pošta, ki bodo ves čas sejma prodajale svoje bogate zbirke. Čedalje več obiskovalcev pa Collecto obišče tudi kot priložnost za vrednotenje družinskih zbirk, ki bi sicer zaradi pomanjkanja znanja in prostora na domačih naslovih romali na odpad. Tako bodo člani Numizmatičnega društva Slovenije, Filatelistične zveze Slovenije, Filatelističnega društva Ljubljana in drugi oba dneva sejma ocenjevali in vrednotili družinske zbirke in posamezne kose, ki jih bodo obiskovalci imeli s seboj.
   

  TEMATSKA RAZSTAVA

  Tema letošnje tematske razstave je vezana na tri obeležja – 100-letnico zaključka prve svetovne vojne, nastanka Jugoslavije in smrti Ivana Cankarja. Ob obeleževanju vseh treh stoletnic bodo tako različni posamezniki, organizacije in društva na ogled postavili kar 18 različnih razstav.

  KONEC PRVE SVETOVNE VOJNE IN NASTANEK JUGOSLAVIJE

  Ob 100-letnici konca prve svetovne vojne, ki je botrovala tudi nastanku bivše Jugoslavije (1918), bo Numizmatično društvo Slovenije na Collecti na ogled postavilo razglednice, odlikovanja in značke z obdobja 1914–1918. Tudi zasebni zbiratelj Zmago Jelinčič Plemeniti bo v času Collecte na ogled postavil svoje zasebne zbirke. Tako bo predstavil kar nekaj predmetov udeleženca, ki je preživel celotno dogajanje na Soški fronti, udeleženca, ki je sodeloval v prvi svetovni vojni in je bil večkrat odlikovan, predmete slovenske vojaške enote Triglavski polk in različne dokumente in predmete borcev za severno mejo ter nekaj drugih. Nani Poljanec z Ljudskega Muzeja Rogaška Slatina bo predstavil dinastijo Karađorđević in na ogled postavil različne originalne dokumente in eksponate te družine – originalne telegrame o abdikaciji princa Jurija, foto album kraljice Marije, podpisane fotografije članov kraljeve družine, ročno vezeno sokolsko zastavo konjeniškega odseka Beograd idr. Slovenska Policija bo predstavila uniforme nekdanjega orožnika, miličnika in miličnice, uniformo, ki so jo uporabljali policisti med osamosvojitveno vojno ter restavrirano vozilo nekdanje milice, legendarnega Fička. Zasebni zbiralci Tomaž Alauf, Branko Gabrič, Robert Verovnik in Zoran Grgič bodo na ogled postavili prek 300 modelčkov avtomobilčkov znamk, ki smo jih lahko srečevali na cestah v času nekdanje Jugoslavije – legendarne Fičke, Katrce, Zastavo 101, Yugo, Mercedese in številne druge, Klub taborniških zbiralcev Hrčki pa bo predstavil taborniška gibanja skozi čas na območju nekdanje Jugoslavije. Društvo prijateljev mineralov in fosilov Slovenije ter Vojko Pavčič, član društva, pa bodo predstavili fluorescentne minerale in miocenske fosile z območja Bosne in Hercegovine.

  CANKARJEVO LETO

  Antikvariat Glavan, ki bo v času Collecte pripravil tudi dražbo starih knjig in tiskov, bo na Collecti predstavil nekaj originalnih rokopisov prvih izdaj fotografij in izvirnih pa tudi neznanih portretov Ivana Cankarja, ki so jih narisali Maksim Gaspari, Ivan Romih, Nora Lavrin in Hinko Smrekar, ter posmrtno masko, ki jo je izdelal kipar Lojze Dolinar. Anton Simončič z ljubljanskega filatelističnega društva pa bo na temo obletnice postavil na ogled raznoliko filatelistično gradivo na temo Ivana Cankarja.

  MANJ ZNAČILNO ZBIRATELJSTVO

  Omejitev v tem, kaj vse lahko človek zbira ni, zato bodo na Collecti poleg tradicionalnih zbirk na ogled postavljene tudi manj znane zbirke nalepk s steklenic z vodo, bančnih pasic za bankovce, obročkov velikih cigar, čajnih vrečk, deklaracij na sadju, knjižnih kazalk, podstavkov za skodelice, namiznih prtičkov, promocijskih znamkic, vrečk servirnega sladkorja, zobotrebcev, znamk z upodobitvijo Kranjske čebele zbiralca Antona Simončiča, široko zbirko maksimum kart, med katerimi najdemo tudi legendarnega Vučka ipd. Poleg tega pa si bomo lahko ogledali tudi razstavo Pez figuric Star Wars zbiratelja Ivana Jurjeviča, zanimiva pa bo zagotovo tudi njegova zbirka žličk za sladoled legendarnih sladolednih lučk Kekec, Krpan, Janko in Ledo in 70ih let ter nekaj ameriških.

  OSEBNA PRILOŽNOSTNA GRADIVA COLLECTE

  Collecta kot eden izmed redkih sejmov v Evropi že 12. let samostojno izdaja lastna priložnostna osebna filatelistična gradiva. Tako v letošnjem letu tudi s filatelističnimi gradivi Collecte obeležujemo obe stoletnici. V ta namen organizatorji sejma izdajajo znamke, ovojnice razglednice (in maksimum karte) ter priložnostne dnevne žige, ki bodo na voljo za nakup v času sejma.

  URADNO ODPRTJE IN MARČEVSKI IZZID ZNAMK

  V okviru uradnega odprtja Collecte Pošta Slovenije pripravlja svečano predstavitev marčevskega izida znamk, ki izidejo na dan odprtja sejma. V tradicionalni seriji rastlinstvo bodo prikazane zdravilne rastline: navadni rman, žajbelj, navadni pljučnik ter arnika. Serijo turizem bo dopolnila znamka s podobo Kopra, mastodon pa bo upodobljen v seriji fosilni sesalci Slovenije. Z znamkama bo Pošta Slovenije obeležila tudi svetovni dan grafičnega oblikovanja in 100-letnico delovanja hidroelektrarne Fala.

  Prejšnji članekMALO PO ITALIJANSKO V PEGAZOVEM DOMU
  Naslednji članekOKROGLA MIZA SOBIVAMO V LJUBLJANI