KONEC SEPTEMBRA ŽE 16. F3ŽO V CD

  567

  Festival za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO) vas ponovno z veseljem pričakuje v Cankarjevem domu v Ljubljani od 28. do 30. septembra 2016. Letos poteka že šestnajstič, že nekaj let pa je njegovo geslo Vsi smo ena generacija!, s katerim organizatorji želijo poudariti, da družbo skupaj soustvarjamo prav vse generacije. V letošnjem letu festival gosti tudi Slavnostno akademijo ob 70-letnici delovanja Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS). Častni pokrovitelj festivala bo že drugo leto predsednik Vlade dr. Miro Cerar.

  IZOBRAŽEVALNI PROGRAM ZA VSE OKUSE

  Tudi v letošnjem letu boste obiskovalci izobraževalnega programa deležni pestrega izbora predavanj in odprtih delavnic. ZDUS pripravlja predavanje na temo Skupaj je lažje biti sam – alternativne oblike bivanja starejših, kjer bodo predstavili izzive sobivanja, skupnostno bivanje in druge oblike sobivanja. Zavod Vzajemnost bo predstavil načine za izboljšanje spomina s predavanjem in programom Možganski fitnes, zakaj pozabljamo in kaj sami lahko naredimo za boljši spomin. Program parka alternativnih metod zdravljenja bo vodila simpatična televizijska producentka in voditeljica Klepeta ob kavi Jasmina Kandorfer, ki bo z gosti govorila o bioenergiji, šamanskih tehnikah, bioresonanci in drugih alternativah. Za zamuditi pa ne bo niti predavanje Osteoporoza, inkontinenca, nespečnost in bolečina v naturopatiji, ki ga pripravlja Naturopatski center Saeka. Obiskovalci se boste lahko kot vsako leto pridružili vsem dogodkom v štirih predavalnicah M ter v Odprti delavnici, kjer se boste med drugim lahko preizkusili v vajah za ravnotežje in ročnih spretnostih, v klekljanju in še marsičem.

  KULTURNI PROGRAM V SESTAVI DRUŠTEV IZ VSE SLOVENIJE

  Bogat kulturni program v letošnjem letu sestavljajo številna društva upokojencev, osnovne šole in ostali posamezniki, ki se bodo predstavili z različnimi pevskimi, plesnimi in gledališkimi nastopi. Slišala se bo domača ljudska pesem številnih pevskih zborov, plesalo se bo skupaj z različnimi folklornimi društvi, ki bodo obiskovalce ponesla v čase starih šeg in navad, ogrele pa nas bodo tudi orientalske plesalke. Ogledati si bo mogoče tudi nekaj dramskih skupin, katerih člani so tudi najmlajši.

  SLAVNOSTNA AKADEMIJA OB 70-LETNICI DELOVANJA ZDUS

  Zveza društev upokojencev Slovenije deluje že od leta 1946 in je po številu članstva in društev (509) ena največjih nevladnih organizacij v Sloveniji. Leto 2016 je za zvezo še posebej pomembno, saj praznuje visok jubilej, ki je 70 let organiziranega delovanja v slovenskem prostoru. V ta namen zveza pripravlja več aktivnosti z vrhuncem na slavnostni akademiji, ki bo potekala v okviru zadnjega dne festivala, natančneje v petek, 30. septembra 2016, s pričetkom ob 14. uri. Slavnostna akademija bo združila kulturni program društev upokojencev, razvitje prapora in predstavitev jubilejnega zbornika ob 70-letnici. Slavnosti govornik in pokrovitelj akademije bo predsednik vlade RS dr. Miro Cerar. Akademija bo hkrati zaključni dogodek 16. festivala.

  IZDELKI IN STORITVE ZA AKTIVNO PREŽIVLJANJE PROSTEGA ČASA

  Na sejemskih prostorih se bodo predstavila društva upokojencev, zdravilišča, kulturne ustanove, farmacevtska podjetja, domovi za starejše, športna društva, izobraževalne institucije, medijske hiše, založniki, IT-podjetja, občine idr. Letošnja novost je Park alternativnih metod zdravljenja, dodatno pa bomo obogatili program tudi v Festivalski kuhinji. Obiskovalci boste lahko v času sejma po ugodnejših cenah kupovali različne izdelke in preizkusili številne meritve. Na vhodu na sejem vas bo čakala publikacija, kjer bodo navedeni vsi sodelujoči v sklopu sejemske razstave ter izobraževalnega, strokovnega in kulturnega programa. V družabnem Si.mobilovem kotičku se boste lahko vse tri dni festivala opremili z uporabnimi nasveti za enostavno uporabo pametnega telefona. Nasvete bodo delili zaposleni na Si.mobilu. (Od ljudi za ljudi).

  STROKOVNI PROGRAM FESTIVALA

  Strokovni program festivala se vsako leto dotika pomena staranja prebivalstva in vplivov, ki jih ima na celotno družbo. Tako bodo potekale okrogle mize in razprave o strategijah dolgožive družbe, vključujoč program dolgotrajne oskrbe, predstavljene pa bodo tudi dobre prakse v Sloveniji. V letošnjem letu pa bo strokovni program festivala namenjen tudi ustvarjalnosti starejših pod geslom Talent se ne stara.

  Spremljajte dogajanje na:

  Prejšnji članekJESENI V LITIJI NOVA OSKRBOVANA STANOVANJA
  Naslednji članekKOZMETIKA ZA MOŠKE. ALI JO POTREBUJEMO?