KONCERTI IN ŠE KAJ NA LJUBLJANSKEM GRADU

  322

  10 brezplačnih vstopnic za vsak koncert čaka prvih pet srečnežev, ki nam bodo poslali e-pošto na naslov info@ljubljanskigrad.si s pripisanim naslovom koncerta, ki bi ga želeli obiskati. Prvih pet bo prejelo po dve brezplačni vstopnici.

  Koncertni cikel Boben in lajna na Ljubljanskem gradu 2012 – Mejniki
  Jazz zasedba Miha Györek "Mak", Stanovska dvorana, 9.11.2012, ob 20.00
  Zasedba: Mihael Györek, saksofoni, klarinet, flavta, Domen Gnezda, kitara, Bojan Krhlanko, bobni, tolkala
  Mihael Györek je že zelo zgodaj odkril, da ga zanima jazz. Kmalu se je srečal s Primožem Fleischmanom, ki je postal njegov prvi profesor za jazz saksofon.  Šolanje je nadaljeval v Gradcu na Universität für Musik und darstellende in v programu Erazmus na Codarts – Academy of Arts v Rotterdamu. Magistrski študij je končal v Gradcu. V tujini je nastopal z različnimi zasedbami. Leta 2011 je ustanovil svojo skupino z imenom Mihael Györek Quartet. Zanjo piše aranžmaje prekmurskih ljudskih pesmi. Poleg prekmurskih prireja tudi prleške ljudske pesmi v free jazz stilu pod imenom MAK. Svojo avtorsko glasbo izvaja z drugim sestavom – kvintetom.

  Cena vstopnice:
  • odrasli: 6,00 € ,
  • študenti, dijaki, upokojenci, brezposelni in skupine nad 15 oseb: 4,00 € (cikel koncertov: 20,00 €),
  • gibalno in senzorno ovirane osebe s spremljevalci in otroci do 7. let v spremstvu staršev imajo vstop prost.

  Nina Strnad, Stanovska dvorana, 23.11.2012, ob 20.00


  Cikel šestih koncertov na Ljubljanskem gradu bo zaokrožila priljubljena pevka Nina Strnad s svojim kvintetom. Nina Strnad je mlada slovenska pevka. Končala je Srednjo glasbeno in baletno šolo v Ljubljani, oddelek za jazz in zabavno glasbo, pod mentorstvom Nade Žgur. V preteklosti se je preizkušala v petju mnogih glasbenih zvrsti, sedaj pa je prepoznavna kot ena najbolj obetavnih slovenskih jazzovskih vokalistk.

  Cena vstopnice:
  • odrasli: 6,00 € (cikel koncertov: 30,00 €),
  • študenti, dijaki, upokojenci, brezposelni in skupine nad 15 oseb: 4,00 € (cikel koncertov: 20,00 €),
  • gibalno in senzorno ovirane osebe s spremljevalci in otroci do 7. let v spremstvu staršev imajo vstop prost.

  Koncert iz cikla Jure Tori z gosti na Ljubljanskem gradu
  Jure Tori z gosti, Stanovska dvorana, 12.11.2012, ob 18.00

  Gostje, s katerimi Jure želi zaključit ciklus petih koncertov na Ljubljanskem gradu, so si zelo podobni in zelo različni. Vsi pojejo. Vsi so že sodelovali z Juretom in vsi so mu blizu. Vsak zase pa ima svojo zgodbo in jo interpretira na svoj način. Skupno jim je tudi to, da se niso podrejali trenutnim trendom in zato bili prevečkrat prezrti, vendar vseskozi iščejo svojo pot resnice. Zato bo večer pester in ne bo manjkalo presenečenj. Od knapovske robatosti, do ljubezenske poezije.
  Gostje koncerta bodo:
  Vlado Poredoš, Orlek
  Andrej Guček, Hiša
  Jana Sen
  Marjan Bone, Kvinton
  Bogdana Herman

  Cena vstopnice: 10,00 €

  Koncert iz cikla "Zvoki klasike"
  Tina Žerdin: Žlahtne strune, Stanovska dvorana, 29.11.2012, ob 18.00


  Harfistka Tina Žerdin je začela glasbeno pot že v rosnih letih kot nadarjena pianistka na glasbeni šoli v domačem Velenju. Klavirju in pozneje solopetju je ostala zvesta vse do prvega srečanja s harfo. Na tem inštrumentu je izjemno hitro napredovala: že po dobrem letu igranja je zmagala na tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije, le dve leti pozneje pa uspešno opravila sprejemne izpite na Univerzi za glasbo na Dunaju. Tam je pod skrbnim mentorstvom nekdanje soloharfistke dunajske Državne opere, nemške profesorice Adelheid Blovsky-Miller, z odliko opravila dodiplomski in magistrski študij ter se intenzivno izobraževala pri številnih znanih tujih profesorjih, predvsem predstavnikih visoke francoske šole igranja harfe.

  Cena vstopnice: 8,00 €

  OPOZARJAMO ŠE NA:

  Cikel predavanj »Slovenska zgodovina«, Modra dvorana 18.00

  6.  11. Torek     dr. Peter Štih: »Na stičišču svetov; srednji vek na Slovenskem«
  13. 11. Torek     dr. Marko Štuhec: »Zgodnji novi vek na Slovenskem«
  20. 11. Torek     dr. Janez Cvirn: »Imago imperatoris; cesar Franc Jožef I. in Slovenci«
  27. 11. Torek     dr. Božo Repe: »Dežela ali država, deželani ali državljani? Slovenija in Slovenci v 20. stoletju«

  V ciklu štirih predavanj bomo osvetlili nekatere teme in dogodke, ki so v času od slovanske naselitve do nastanka samostojne države Slovenije zaznamovale prostor med Alpami, Jadranom in Panonijo.
  Uvodno predavanje dr. Štiha z naslovom »Na stičišču svetov; srednji vek na Slovenskem« bo posvečeno obdobju, v katerem se je postavil jezikovno-etični temelj, na katerem se je skozi različne etične povezave, politične tvorbe in identitete v dolgotrajnem procesu veliko pozneje oblikoval slovenski narod. Nadaljevali bomo s predavanjem dr. Štuhca »Zgodnji novi vek na Slovenskem« in glavnimi značilnostmi tega obdobja, med katerimi zagotovo najbolj izstopa vzpostavitev slovenščine kot povsem razvitega knjižnega jezika. Kakšno podobo so imeli Slovenci o cesarju Francu Jožefu I., enemu izmed najdlje vladajočih evropskih vladarjev, bomo izvedeli na tretjem predavanju iz cikla; pripravlja ga dr. Cvirn in ima naslov »Imago imperatoris; cesar Franc Jožef I. in Slovenci«. Cikel bomo sklenili s predavanjem dr. Repeta »Dežela ali država, deželani ali državljani? Slovenija in Slovenci v 20. stoletju«; izvedeli bomo, kako so Slovenci doživljali obdobje, v katerem so preživeli dve svetovni vojni in zamenjali tri državne okvirje ter dočakali obdobje samostojne države.

  Vstopnina za posamezno predavanje: 3 € (odrasli), 2 € (dijaki, študentje, upokojenci). Ob predložitvi vstopnice s predavanja iz cikla »Slovenska zgodovina« imate enkraten prost vstop za ogled stalne razstave Slovenska zgodovina na Ljubljanskem gradu.

  Tradicionalno grajsko martinovanje

  9. 11., petek, 11.11–16.00, Grajsko dvorišče
  Vstop prost
  Izbor vin slovenskih vinarjev in grajska kulinarika na martinovo. V primeru slabega vremena prireditev odpade.

  Adventna delavnica, Bela dvorana, 29.11.2012, ob 11.00
  Advent je čas pred božičem; po katoliškem koledarju se začne na četrto nedeljo pred 25. decembrom. Obsega štiri nedelje, kar naj bi pomenilo štiri obdobja stare zgodovine od Adama do Kristusa.
  Na Ljubljanskem gradu bomo v predprazničnem času organizirali delavnico, na kateri bomo izdelovali adventne venčke. Z ustvarjenimi izdelki si boste lahko polepšali svoj dom in ohranili spomin na prijetno druženje. Namenjene so širšemu krogu obiskovalcev – tistim, ki svoj prosti čas radi dejavno preživljajo: staršem in starim staršem ter njihovim otrokom in vnučkom.

  Cena vstopnice: 3,00 €

  Zaradi omejenega števila parkirnih mest, priporočamo uporabo vzpenjače.
  Prodaja vstopnic: Info center na Ljubljanskem gradu, spodnja postaja vzpenjače, www.ljubljanskigrad.si ter na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si.

  Prejšnji članekVPRAŠAJTE ZDRAVNIKE NA MED.OVER.NET
  Naslednji članekANKETA: 2012, EVROPSKO LETO AKTIVNEGA STARANJA