KJE SO IN KOLIKO STANEJO OSKRBOVANA STANOVANJA

6867

Na pojav oskrbovanih stanovanj je možno pogledati iz več vidikov. Država jih je zapisala v strategiji razvoja, kot eno izmed rešitev pri dolgoročni oskrbi starejše populacije, a hkrati izdala toge in neživljenjske tehnične predpise, ki zavirajo razvoj v praksi. Investitorji so v nastali gradbeniški krizi pograbili za priložnost na podlagi statističnih podatkov, koliko stanovanj je v tujini in koliko premalo pri nas. Tistim, ki so razmišljali le o ugodni prodaji, se je praviloma zataknilo. Tisti, ki so vzporedno razvijali kakovostne programe za starostnike in razmišljali tudi o tem, kako bodo stanovalci tam dejansko živeli, pa imajo danes uspešne projekte.

Najpomembnejši pa je seveda vidik posameznika, ki se odloča o tej možnosti za preživljanje svoje starosti, praviloma takrat, ko mu obstoječe bivalne razmere ne ustrezajo več, a še ne želi v dom za starejše. V Sloveniji imamo to nesrečo,  da nam še vedno v ušesih odmevata primera Zbiljski gaj in Črni les, ki sta poleg neposredne škode povzročila ogromno negativne energije in nezaupanja v vse projekte namenjene starostnikov, ne glede na dejansko vsebino.

Vendar niso vse projekti slabi, daleč od tega. V Sloveniji poznamo več vrst »starejšim prijaznih stanovanj«. Najprej je treba omeniti, da lahko kot tako označimo vsako stanovanje, ki omogoča starejšim kakovostno in varno bivanje. Ocenjujemo preprost dostop, opremo brez arhitekturnih ovir, možnost vzpostavitve klica v sili in sorazmerno bližino pomoči in drugih storitev ter infrastrukture.

Pod termin oskrbovana stanovanja spadajo le tista, ki omogočajo osnovno zdravstveno in socialno oskrbo ter možnost uporabe SOS gumbov za pomoč na daljavo. Od »običajnih« se razlikujejo  tudi po svoji prilagojenosti gibalno oviranim (širša vrata, brez stopnic, prilagojena kopalnica…).

Vsekakor najprej priporočamo raziskavo in oglede stanovanj, preden se odločite za nakup ali najem. Na trgu je tudi nekaj projektov, ki so povsem zašli in danes predstavljajo mesta duhov. Ne spreglejte niti stanovanj, ki jih prodajajo ali oddajajo posamezniki. Podatke zbiramo v našem informacijskem centru (080 22 46, info@varnastarost.si ).

Kje konkretno so torej danes ta stanovanja, koliko stanejo in kako do njih?

SENIOR RESORT MGC BISTRICA v Domžalah predstavlja unikaten koncept povezave doma za starejše in oskrbovanih stanovanj v skupnem objektu. Vseh stanovanj je 82, od tega je 29 stanovanj predvidenih za oddajo. Prodanih stanovanj je 27. Možna sta nakup in najem.  Cena za 1,5 sobno stanovanje znaša skupaj z DDV in shrambo 89.480 €, mesečni najem za enako stanovanje 375 €.

NSPIZ, Nepremičninski sklad PIZ
, oddaja v najem 211 oskrbovanih najemnih stanovanj, ki so v lastništvu sklada. Lokacije so v Celju, Kopru, Kranju, Krškem, Ljutomeru, Logatcu, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici, Trebnjem in Trzinu. Trenutno so vsa stanovanja zasedena, potrebno je oddati vlogo. Najemnine za oskrbovana najemna stanovanja se gibljejo med 4,40 in 7,40 €/m2 meter.
Poleg tega NSPIZ oddaja še 2.860 namenskih upokojenskih najemnih stanovanj, ki se nahajajo v 119 krajih in 668 objektih po vsej Sloveniji. Vloge se zbirajo pri društvih upokojencev.

Podjetje MIJAKS ima za sabo uspešno zaključen in razprodan projekt nadstandardnih oskrbovanih stanovanj v ljubljanskih Murglah, kjer imajo trenutno na voljo le še dve stanovanji (od 65,42 m2, cena 159.000 €). Ena izmed prednosti tega objekta je prisotnost Zavoda Pristan, ki izvaja oskrbo na domu in se nahaja v hiši. Pri MIJAKSU imajo velike načrte na tem področju na več lokacijah po Sloveniji. Najbližje gradnji je naselje v Dravljah, kjer bodo gradili 54 oskrbovanih stanovanj, od katerih jih je že rezerviranih 19. Možen bo le nakup. Cena za m2 pa bo cenejša od Murgel, okrog 1.900 €.

Samostojen blok oskrbovanih stanovanj VILA OB POTI na ljubljanskem Viču se ponaša s Centrom sobivanja, kjer se izvajajo različni programi. V Vili Ob Poti je 30 oskrbovanih stanovanj. Trenutno je na voljo še 23 stanovanj. Možen je samo nakup. Cena oskrbovanega stanovanja v izmeri 34,41m2  neto stanovanjske površine, 2,24m2 shrambe ter parkirnega mesta v kleti objekta znaša 97.000 € z DDV.

V Kamniku se v okolici doma za starejše nahajata kar dve naselji oskrbovanih stanovanj, kar zagotavlja dober potencial za razvoj vseh storitev, namenjenih starejšim. V Naselju »Pod skalco«, ki je nastalo pod okriljem podjetja DOLENJGRAD je 147 stanovanj in trenutno jih je na voljo 38. Možen nakup ali najem. Cene prično pri 76.000 € za nakup najmanjše enote z vključenim parkirnim mestom. Najem take enote znaša 350 €.

V Štorah pri Celju
, neposredno ob DOMU LIPA ŠTORE se nahaja s hodnikom povezan objekt 40 oskrbovanih stanovanj. Trenutno je prostih 9. Možen je le najem. Cena najema je cca. 9,35€ / m2. Najem najmanjše popolnoma opremljene enote je 254,69 € (27,24m2) Stanovanja so popolnoma opremljena v neposredni bližina zdravstvenega doma in manjšega trgovskega centra, do katerih vodijo sprehajalne poti.

V Brežicah je na voljo nov objekt oskrbovanih stanovanj investitorja PRODOMA. Vseh stanovanj je 12 od tega je 7 prodanih. Na voljo je še 5 stanovanj od 52 do 58 m2. »Uradno«  je možen le nakup, vendar kupci določenih stanovanj, stanovanja tudi oddajajo. Cena najmanjše enote je  72.000 €.

Za več informacij pokličite našo brezplačno številko ali pošljite mail (080 22 46, info@varnastarost.si)

Prejšnji članekF3ŽO TUDI LETOS V MARIBORU IN LJUBLJANI
Naslednji članekbolha.com: FIAT 500 TOPOLINO A LETNIK 1942