KIBERNETSKI KRIMINAL NEVARNOST ZA STAREJŠE

  843

  Mlajše generacije veliko časa preživijo na spletu, čedalje bolj digitalni pa postajajo tudi uporabniki, ki so starejši od 55 let. To pa povzroča skrbi njihovim mlajšim sorodnikom, češ da starejši uporabniki ne upoštevajo zadostnih varnostnih ukrepov. Skrb pa se žal ne odraža v dejanjih, saj tretjina ljudi ne stori ničesar, da bi pomagala okrepiti spletno varnost svojih starejših sorodnikov, kaže raziskava družb Kaspersky Lab in B2B International ‘2017 Consumer Security Risks Survey report: Not logging on, but living on’.

  Spletne dejavnosti so še naprej v porastu in vplivajo na vsakdanje življenje tako mlajših kot starejših generacij. Po raziskavi večina uporabnikov, ki so starejši od 55 let (84 %), uporablja internet večkrat dnevno, 44 % pa najmanj 20 ur tedensko. Podatki za drugo polovico leta 2017 kažejo, da ima starostna skupina nad 55 let v povprečju štiri povezane naprave na gospodinjstvo, med njimi dva računalnika in dve mobilni napravi.

  Kljub številnim prednostim, ki jih prinaša visoka raven povezanosti, pa je kar 60 % vprašanih v skrbeh za spletno varnost starejših družinskih članov, češ da ti ne poskrbijo dovolj za svojo spletno varnost. Skoraj polovica (44 %) jih priznava, da so se njihovi starejši sorodniki soočili s spletno grožnjo kot žrtev spletne prevare (15 %), zlonamerne programske opreme oziroma virusa (15 %) ali celo spletnega vohunjenja (13 %).

  Podatki utemeljujejo, da je skrb mlajših sorodnikov upravičena.  Kljub temu, pa se njihova skrb ne odraža v dejanjih. Le 34 % vprašanih je poskrbelo za namestitev varnostne rešitve na naprave svojih starejših sorodnikov in le 32 % mlajših svoje starejše družinske člane izobražuje o spletnih nevarnostih. Tretjina mlajših uporabnikov (33 %) ni storila ničesar, kar bi pripomoglo k boljši zaščiti starejših, kar pa posledično pomeni večje tveganje za varnostni incident.
  »Starejši uporabniki interneta so ranljiva in zelo mamljiva ciljna skupina za kibernetske kriminalce in njihove nečedne posle kot so napadi z zlonamerno programsko opremo, spletno vohunjenje in e-poštne prevare,« opozarja Dmitry Aleshin, podpredsednik za produktni marketing v družbi Kaspersky Lab, in dodaja: »Edini način za soočanje z nenehno nastajajočimi spletnimi grožnjami je kombinacija posvečanja večje pozornosti tej problematiki in namestitev učinkovite varnostne rešitve na vse naprave, vključno z mobilnimi. To bo pripomoglo k zmanjševanju varnostnega tveganja in bo ščitilo tako mlajše kot starejše uporabnike pred spletnimi nevarnostmi.«

  S tem ko ljudje veliko časa preživijo na spletu in ko se spletna tveganja še naprej povečujejo morajo uporabniki storiti vse, kar je v njihovi moči za zaščito pred kibernetskimi grožnjami. Eden od načinov je uporaba multifunkcijskih varnostnih rešitev, kot je Kaspersky Total Security, ki lahko varujejo vsak delček digitalnega življenja posameznika in omogočajo zaščito več naprav hkrati. Tako bodo družinski člani lahko medsebojno komunicirali ne da bi bili v skrbeh zaradi napada z zlonamerno programsko opremo ali da bi njihovi osebni podatki končali v rokah nepridipravov. Uporabnikom operacijskega sistema Windows je na voljo brezplačna varnostna rešitev Kaspersky Free, ki blokira nevarne datoteke, spletna mesta in aplikacije ter tako prispeva k večji varnosti osebnih podatkov.

  Za več informacij o ustrezni zaščiti na internetu obiščite spletno mesto družbe Kaspersky Lab ali preberite celotno poročilo ‘2017 Consumer Security Risks Survey report: Not logging on, but living on’.

  Prejšnji članekSOBIVAMO: ZA BOLJŠE BIVANJE STAREJŠIH
  Naslednji članekOCENA KLICNIH CENTROV ZAVAROVALNIC