SOBIVAMO: ZA BOLJŠE BIVANJE STAREJŠIH

  739

  V DCA Ljubljana na Povšetovi so danes odprli Info točko Sobivamo. Ta bo obiskovalcem na enem mestu nudila možnost, da pridobijo informacije o možnostih sobivanja, zagotavljanja bolj prijaznega bivalnega okolja ali vzpostavljanja sobivalnih skupnosti. Starejši namreč potrebujejo nove rešitve za kakovostno bivanje, predvsem za čas bivanja med svojim domom in domom za starejše. Ministrstvo za okolje in prostor je, skupaj s partnerji projekta Sobivamo, v zadnjih mesecih po vseh mestnih občinah predstavljalo možnosti kakovostnega bivanja starejših. Med njimi tudi sobivanje, ki je v tujini že zelo razširjeno. Sobivanje več starejših oseb nudi ustrezno kakovost življenja, saj niža življenjske stroške, širi socialno mrežo, odpravlja osamljenost in lajša vsakdanja opravila.

  Zbrane je v uvodu pozdravila Irena Majcen, ministrica za okolje in prostor. Projekt Sobivamo, po njenih besedah, želi med starejšimi in tistimi, ki se temu obdobju približujejo, spodbuditi optimizem in motivacijo, da bo njihovo bivanje kakovostno ter v skladu z njihovimi željami in potrebami. Sobivanje spodbuja aktivno življenje, povezovanje in druženje, s seboj pa prinaša tudi koristi kot so npr. nižji življenjski stroški. Ministrica za okolje in prostor je tudi izrazila zadovoljstvo ob poglobljenem sodelovanju partnerjev projekta in konkretnih rezultatih, ki se že kažejo in bodo v naslednjih mesecih nedvomno še bolj zaživeli.

  Marjan Sedmak, predsednik Mestne zveze upokojencev Ljubljana, je mnenja, da si sobivanje, kot sodobna oblika bivanja, zasluži priložnost. Tako kot si jo je zaslužila ideja o uvedbi dnevnih centrov, ki danes piše zgodbo o uspehu; pa ne samo v Ljubljani, ampak tudi v drugih krajih po Sloveniji. »Moramo si upati, poskusiti in ob razmišljanju o rešitvah za kakovostno bivanje starejših sprostiti svojo domišljijo.«

  Po uradni otvoritvi info točke se je Irena Majcen pogovarjala o konkretnih izzivih, s katerimi se soočajo posamezniki. Udeleženci pa so imeli možnost dobiti nasvet tudi pri Vesni Dragan, vodji stanovanjskega sektorja pri Ministrstvu za okolje in prostor, Alenki Ogrin, predstavnici ZDUS in dolgoletni strokovnjakinji za področje sobivanja. Na voljo sta bila tudi Tilka Klančar, vodja oddelka za zdravje in socialno varstvo pri Mestni občini Ljubljana ter Borut Hafner, predstavnik Stanovanjskega sklada Republike Slovenije.

  V maju bo Info točka Sobivamo odprta še v Slovenj Gradcu. Sicer pa je na spletni strani projekta Sobivamo na voljo tudi virtualna spletna točka, kjer so zbrane vse informacije, prav tako pa je tam možno, s pomočjo različnih obrazcev, oddati svoja vprašanja, želje, potrebe in zanimanja. Spletna stran tako ostaja osrednje digitalno informacijsko središče projekta.

  O projektu Sobivamo

  V okviru projekta Sobivamo je Ministrstvo za okolje in prostor skupaj s partnerji projekta v 11-ih mestnih občinah po vsej Sloveniji pripravila dogodke, na katerih je predstavila modele sobivanja, izkušnje in ideje, prav tako pa zbrala odzive zainteresiranih. Vsebinsko podporo projekta nudi spletna stran Sobivamo, razpravo s starejšimi in njihovimi svojci pa Ministrstvo za okolje in prostor spodbuja tudi preko družbenih omrežij.

  Partnerji projekta so še Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS), Stanovanjski sklad RS, Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja ter združenja lokalnih skupnosti (Združenje mestnih občin Slovenije, Skupnost občin Slovenije in Združenje občin Slovenije).

  Info točke Sobivamo

  V sklopu projekta Sobivamo bo po Sloveniji v vseh mestnih občinah postavljenih 11 informacijskih točk, na katerih bodo starejši, pa tudi ostali lahko prejeli več informacij o kakovostnem bivanju. Najmanj štirikrat letno bodo na njih prisotni tudi predstavniki projekta Sobivamo (Ministrstvo za okolje in prostor ter partnerji), ki bodo prisluhnili starejšim, jim osebno predstavili obstoječe možnosti in rešitve za njihove izzive ali prenesli njihove predloge v prihodnje sistemske rešitve. Gostitelji info točk so skrbno izbrani, saj je iskrena želja MOP, da delujejo v prostorih, ki jih starejši poznajo, jih radi obiskujejo in se v njih dobro počutijo. Torej v okolju, ki starejšim daje občutek varnosti in zaupanja.

  Prejšnji članekV PEGAZU IZPOLNJUJEJO ŽELJE STANOVALCEV
  Naslednji članekKIBERNETSKI KRIMINAL NEVARNOST ZA STAREJŠE