KAKO NAJ IZBEREM ZOBOZDRAVNIKA?

  1101

  Izbira osebnega zobozdravnika: kako naj si izberem zobozdravnika ter kdaj imam pravico do delne proteze iz naslova zdravstvenega zavarovanja?

  Osebnega zobozdravnika si lahko izberete izmed zobozdravnikov, ki delujejo v okviru javne zdravstvene mreže (v zdravstvenem domu oziroma zobozdravnika zasebnika s koncesijo). Podatke o zobozdravnikih, ordinacijskem času ter čakalni dobi lahko dobite pri območnih enotah Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), na njihovi spletni strani http://www.zzzs.si/ Izvajalci ali pa na informativnih straneh vseh samopostrežnih terminalov širom Slovenije, kjer potrjujemo svojo kartico zdravstvenega zavarovanja. Do seznama izvajalcev pridete tako, da pritisnete gumb "Zdravstvene ustanove", nato pa izberete regijo in dejavnost, ki vas zanima.

  Zobozdravnik, katerega si boste izbrali izmed izvajalcev v javni zdravstveni mreži, vas je dolžan sprejeti. Odkloni vas lahko samo v primeru, če pri njem evidentirano število zavarovanih oseb že presega število, ki ga določi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ali si ga želite izbrati v nasprotju s Pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja. Pri prvem obisku zobozdravnika boste podpisali izjavo o izbiri. V kolikor bi želeli nato izbrati drugega osebnega zobozdravnika, boste lahko to storili ne da bi navajali razloge za zamenjavo, po poteku enega leta od kar ste podpisali izjavo o izbiri in sicer tako, da pri novo izbranem zobozdravniku izpolnite listino o novi izbiri. V izjemnih primerih, lahko zobozdravnika zamenjate tudi pred enim letom. V tem primeru je nujno potrebno navesti razlog za zamenjave.

  Glede na to, da potrebujete izdelavo proteze, ste do nje v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja upravičeni, če je vaša zobna situacija sledeča:

  manjkajo vam trije ali več zob zapored in izdelava mostička iz statičnih ali drugih strokovnih vidikov ni možna, manjkajo vam trije ali več zob na koncu zobne vrste (najmanj kočniki) enostransko in ob tem še najmanj dva zoba v istem ali drugem kvadrantu v isti čeljusti; ali  manjkajo vam zobje v več vrzelih in vsaka od njih predstavljala pravico do mostička, a je cena za protezo nižja kot za mostiček.

  O svojih pravicah glede na vaše stanje zob se vsekakor predhodno pozanimajte pri vašem zobozdravniku oziroma na enotah ZZZS. Vaš zobozdravnik bo moral pred začetkom izdelave zobnih protetičnih nadomestkov Zavodu predložiti načrt protetične rehabilitacije. Vaša pravica je, da se z zobozdravnikovim načrtom ter odgovorom Zavoda v celoti seznanite. Preden se odločite za storitve in materiale, ki niso standardni (torej jih ne plača ZZZS), zahtevajte vpogled v zobozdravnikov cenik ter predračun. Tako se boste izognili kasnejšemu presenečenju glede višine računa. Pa še to: garancijska doba za proteze je eno leto.
  VIR: ZPS

  Prejšnji članekSKUPINA ZA SAMOPOMOČ – RADOVEDNEŽI
  Naslednji članekNEGA S SRCEM – KRATKI IZOBRAŽEVALNI PROGRAM