KAKO JE Z ZAVAROVANJEM V TUJINI?

  419

  Z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja boste ob nesreči na smučišču v tujini deležni nujne zdravstvene storitve pri zdravnikih in zdravstvenih ustanovah, ki so del javne zdravstvene mreže, a kot opozarjajo na ZPS, to ni garancija, da ne bodo potrebna določena doplačila.

  Na ZPS so v novembru na priljubljenih smučiščih Slovencev v Avstriji, Italiji in Franciji opravili poizvedbo o stroških helikopterskega prevoza s smučišča v bolnišnico in reševanja s sanmi (s t. i. akijem), saj so to največji stroški, ki potrošnika lahko doletijo v primeru nezgode na smučišču. Enotnega pravila ni, saj ima vsaka država svoja pravila, ki se lahko razlikujejo celo znotraj same države od regije do regije, a vsem je skupno eno – zdravstveno zavarovanje prevoza s helikopterjem ne krije ali pa ga krije le v manjšem delu.

  AVSTRIJA         

  V Avstriji evropska kartica pokriva le stroške prevoza z rešilcem iz doline do bolnišnice in bolnišnične stroške, medtem ko je vsako reševanje z gore načeloma plačljivo. Izjema so šolski smučarski izleti, za katere v Avstriji velja, da so z evropsko kartico kriti tudi stroški reševanja. Avstrija tako iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja izrecno izključuje kritje stroškov reševanja v primerih poškodbe v gorah med izvajanjem prostočasnih aktivnosti, med katere spada tudi smučanje, opozarjajo na ZPS. Reševanje s helikopterjem je večinoma zelo drago in hitro naraste na več tisoč evrov (tudi do 8000 evrov), odvisno od dolžine poleta oziroma časa, ko je helikopter v zraku, saj se strošek reševanja obračuna glede na minute letenja (približno 80 do 90 evrov/minuto). Izjemoma lahko v posebej upravičenih primerih, ko gre za hujše poškodbe, zahtevate povračilo stroškov reševanja v višini 849,93 evra, kar pa je po navadi le majhen del celotnega zneska, ki bo šel iz vašega žepa.

  Tudi  stroški reševanja z reševalnimi sanmi, niso kriti. Nekatera smučišča teh stroškov sicer ne zaračunavajo, vendar gre pri tem za njihovo lastno odločitev in ne za pravice iz zdravstvenega zavarovanja.

  FRANCIJA                 

  V Franciji osnovno zdravstveno zavarovanje ne krije stroškov reševanja s helikopterjem ali drugim načinom reševanja ob poškodbi na smučišču in blizu smučišča. Edina izjema je reševanje poškodovanca v visokogorju zunaj urejenih smučišč, vendar v tem primeru obstaja precejšnje tveganje uspešnega dokazovanja, ali se je nesreča pripetila na območju, ki je še pod nadzorom smučišča, ali zunaj njega, torej v visokogorju.

  Tudi v Franciji stroški reševanja s helikopterjem segajo v tisoče evrov, osnovno zavarovanje pa večinoma le delno krije stroške zdravljenja.

  ITALIJA         

  Če se nameravate odpraviti v Italijo brez sklenjenega dodatnega turističnega zavarovanja, bodite še posebej previdni, saj se pravice iz zdravstvenega zavarovanja med avtonomnimi regijami in provincami močno razlikujejo, opozarjajo na ZPS.

  Italijanski zdravstveni sistem za posamezne zdravstvene storitve večinoma predvideva tudi manjše doplačilo oziroma soprispevek (t. i. »ticket«), ki ga plačate sami in po navadi znaša nekaj deset evrov, odvisno od obsega in vrste storitve.

  Stroški reševanja s helikopterjem in sanmi se med italijanskimi smučišči močno razlikujejo. Spodaj je nanizanih nekaj primerov:

  1.        V Lombardiji in Piemontu je na primer helikoptersko reševanje brezplačno, če je treba poškodovanca prepeljati na urgenco oziroma je potrebna nadaljnja medicinska oskrba. V nasprotnem primeru smučar del stroška nosi sam.
  2.        Če vas bodo v Piemontu reševali zaradi vašega neprevidnega ravnanja, boste lahko plačali okrog 120 evrov za minuto letenja.
  3.        V Bolzanu za helikoptersko reševanje v primeru resnejše poškodbe doplačate 100 evrov, v vseh preostalih nenujnih primerih pa do 1000 evrov.
  4.        Na smučišču Kronplatz za prvo pomoč in reševanje s sanmi dodatno zaračunajo še svojo tarifo v višini 200 evrov, kar boste morali plačati sami, ne glede na morebitno zavarovanje.
  5.        V Dolini Aoste (Valle d’Aosta) sta načeloma v primeru poškodbe
  reševanje in nujno zdravljenje krita iz zdravstvenega zavarovanja, vendar je za vsako reševanje na smučišču potrebno doplačilo 200 evrov. V večjih smučarskih središčih imajo pogosto zasebne travmatološke centre, ki nudijo prvo pomoč v primeru smučarskih nesreč, storitve pa so v celoti plačljive. Za ta namen lahko ob nakupu smučarske vozovnice dokupite dodatno zavarovanje za nekaj evrov na dan, ki krije te stroške….

  Je torej evropska kartica dovolj?

  Po mnenju ZPS je odgovor jasen: ne. Tako v Avstriji kot tudi v Franciji osnovno zdravstveno zavarovanje ne krije stroškov reševanja z gore v primeru poškodbe na smučišču, v večini primerov podobno velja tudi v Italiji. Računati na to, da bomo že nekako sami prišli v dolino ali da se poškodba ravno nam pa res ne more zgoditi, je igranje z ognjem. Turistična zavarovanja so razmeroma poceni, še zlasti če pomislimo, kakšni stroški nas lahko doletijo, če nas je treba reševati s helikopterjem.

  Ponudbe na trgu je več kot dovolj, vendar kot na ZPS nenehno ponavljajo in opozarjajo, berite splošne pogoje, ki marsikatero situacijo izključujejo iz zavarovalnega kritja. Na koncu se namreč kljub temu, da smo bili previdni in smo se pred potovanjem zavarovali, lahko zgodi, da je ravno naš zavarovalni primer izključen iz zavarovalnega kritja ali pa je omejen na razmeroma nizek znesek.

  Celoten članek je  objavljen v reviji ZPStest 1/2018 in na www.zps.si

  Prejšnji članekTOALETNI PAPIR: KATERI JE BOLJŠI?
  Naslednji članekPEGAZOV DOM: SMEH JE POL ZDRAVJA!