KAKO JE Z UPOKOJITVIJO INVALIDA III. KATEGORIJE?

  9605

  Na to in druga vprašanja s pokojninskega področja preberite revijo VZAJEMNOST

  Vprašanje:

  Bralka REVIJE VZAJEMNOST-i A. K. iz Postojne je od leta 2007 invalid III. kategorije s polnim delovnim časom. Brez zaposlitve je ostala novembra 2012. Na zavodu za zaposlovanje ji bo junija letos ugasnila pravica do denarnega nadomestila, zato jo zanima, kdaj se bo lahko starostno upokojila. Do junija bo imela skoraj 22 let pokojninske dobe, stara bo 58 let in je brez otrok.

  Odgovor:

  Novi zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju določa višjo starost za pridobitev pravice do starostne pokojnine za zavarovanca, za zavarovanko pa poleg višje starosti še višjo pokojninsko dobo v primerjavi s prejšnjim zakonom, ki je veljal do konca leta 2012. Prav zaradi zaostritve pogojev pa določenim kategorijam zavarovancev omogoča pridobitev pravice do starostne pokojnine po prejšnjem zakonu.Ena izmed teh kategorij so tudi zavarovanci, ki so do 31. 12. 2012 pridobili status delovnega invalida II. in III. kategorije invalidnosti in jim je na ta dan manjkalo do pet let starosti in pet let pokojninske dobe ali manj, če so bili na ta dan prijavljeni pri zavodu za zaposlovanje. Ti zavarovanci bodo lahko uveljavili pravico do starostne pokojnine po starih, ugodnejših pogojih.Bralka, ki je 31. 12. 2012 imela status delovnega invalida III. kategorije in je bila prijavljena pri zavodu za zaposlovanje kot uživalka denarnega nadomestila po zakonu o urejanju trga dela, čeprav uživanje nadomestila za to kategorijo zavarovancev ni pogoj, torej lahko uveljavi pravico do starostne pokojnine po zakonu, ki je veljal do 31. 12. 2012. Pravico do starostne pokojnine po tem zakonu pridobi zavarovanka, ko dopolni starost 61 let in najmanj 20 let pokojninske dobe. Ker bralka že ima 20 let pokojninske dobe, se bo tako lahko upokojila čez tri leta, ko bo stara 61 let. 

  V REVIJI VZAJEMNOST naročnikom odgovarja na njihova vprašanja v zvezi s pokojninami ga. Milena Paulini, dipl. univ. pravnica iz ZPIZ.

  Revija Vzajemnost

  Revija je zanesljiva spremljevalka starejših ljudi, saj verodostojno piše o pokojninskih temah in raznovrstnih socialnih prejemkih. Svojim naročnikom brezplačno, pisno in po telefonu odgovarja na pokojninska in premoženjsko-pravna vprašanja ter vprašanja s področja delovnega prava, socialne varnosti, zdravstvenega varstva, skrbi za starejše in osebne stike.

  V Vzajemnosti so koristni članki o zdravju, prehrani in gibanju, čemur moramo v zrelih letih posvetiti še posebno pozornost. Prav tako pa tudi druženju in sprostitvi, zato vsak mesec objavlja kakšen prijeten ter cenovno ugoden izlet ali letovanje po meri starejših. Ne manjka niti branja za razvedrilo križank, vzorcev ročnih del in nagradnih iger.

  Za druženje svojih bralcev skrbi tudi z brezplačnimi malimi oglasi, prek katerih si naročniki iščejo partnerje in prijatelje.

  Naročniki so pa tudi člani kluba Vzajemnost in s klubsko kartico lahko v več kot 130 trgovinah, podjetjih ter zdraviliščih uveljavljajo različne popuste. Imajo pa še tudi številne druge ugodnosti.

  Revija ni v prosti prodaji.
  Polletna naročnina je 11,40 EUR.

  Več o reviji na TUKAJ.

  Prejšnji članekZ REDNIM GIBANJEM V ZDRAVA ZRELA LETA
  Naslednji članekJAVNI STANOVANJSKI SKLAD MOL VABI: