KAKO JE Z ODMERO STAROSTNE POKOJNINE?

  816

  Na to in druga vprašanja s pokojninskega področja preberite revijo VZAJEMNOST

  Vprašanje:

  Bralec REVIJE VZAJEMNOST Š.P. iz Ljubljane sprašuje, kdaj je zanj ugodneje, da mu zaradi upokojitve preneha delovno razmerje – 30. ali 31. decembra letos. Pogoje za starostno pokojnino bo izpolnil z dopolnitvijo starosti sredi decembra, ko bo dopolnil starost 58 let, pogoj 40 let pokojninske dobe pa je izpolnil že oktobra. Iz izračuna višine starostne pokojnine, ki ga je prejel od ZPIZ, sledi, da je zanj najugodnejših zadnjih 18 let zavarovanja, saj ima v zadnjih letih precej višjo plačo. Skrbi pa ga, ali se bo lahko upokojil po zdaj veljavni zakonodaji, če bo s 1. 1. 2013 začela veljati nova pokojninska zakonodaja, njemu pa bi prenehalo z delovnim razmerje 31. 12. 2012.

  Odgovor:

  Starostna pokojnina se odmeri od mesečnega povprečja plač zavarovanca ali od zavarovalnih osnov, od katerih so mu bili obračunani prispevki v katerihkoli zaporednih 18 letih zavarovanja po 1. 1. 1970, ki so zanj najugodnejša. Za leto zavarovanja se upošteva koledarsko leto, v katerem je zavarovanec prejemal plačo ali nadomestilo plače za najmanj šest mesecev zavarovanja, ali v letu, v katerem so bili najmanj za šest mesecev plačani prispevki od zavarovalne osnove.

  Za izračun pokojninske osnove pa se ne upoštevajo plače, nadomestila ali zavarovalne osnove iz koledarskega leta, v katerem zavarovanec uveljavlja pravico do pokojnine. Bralcu se torej v pokojninski osnovi za odmero starostne pokojnine ne bo mogla upoštevati plača, ki jo je dobil v letu 2012, če bi mu delovno razmerje prenehalo 30. 12. 2012, saj bi z 31. 12. 2012 že uveljavil pravico do starostne pokojnine. Če bo bralcu prenehalo delovno razmerje z 31. 12. 2012 ali kasneje po 1. 1. 2013, pa se mu bo starostna pokojnina odmerila tudi z upoštevanjem plače iz leta 2012, kar bi bilo po njegovih navedbah zanj ugodneje. Iz izračuna o predvideni višini starostne pokojnine naj bi bila zanj najugodnejše zadnje osemnajstletno povprečje plač, saj je bila višina plače v zadnjih 5 letih zavarovanja višja primerjavi s preostalimi leti.

  Ne glede na to, da naj bi novi zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju začel veljati 1. 1. 2013, pa je povsem odveč bralčeva skrb, da bi zanj za uveljavitev pravice do starostne pokojnine veljale zgolj določbe novega zakona. V prehodnih določbah predloga novega zakona je namreč izrecno navedeno, da bo tisti, ki izpolnjuje pogoje za starostno pokojnino po zdaj veljavnem zakonu, lahko uveljavil pokojnino pod temi pogoji tudi po uveljavitvi novega zakona. Ker predlog novega zakona zagotavlja varstvo pričakovanih pravic, se bo bralec, ki bo izpolnil pogoje za starostno pokojnino sredi decembra letos, lahko upokojil po zdaj veljavnem zakonu, čeprav mu bo delovno razmerje prenehalo 31. 12. 2012 ali kasneje, torej že v času veljavnosti novega zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

  V REVIJI VZAJEMNOST naročnikom odgovarja na njihova vprašanja v zvezi s pokojninami ga. Milena Paulini, dipl. univ. pravnica iz ZPIZ.

  Revija Vzajemnost

  Revija je zanesljiva spremljevalka starejših ljudi, saj verodostojno piše o pokojninskih temah in raznovrstnih socialnih prejemkih. Svojim naročnikom brezplačno, pisno in po telefonu odgovarja na pokojninska in premoženjsko-pravna vprašanja ter vprašanja s področja delovnega prava, socialne varnosti, zdravstvenega varstva, skrbi za starejše in osebne stike.

  V Vzajemnosti so koristni članki o zdravju, prehrani in gibanju, čemur moramo v zrelih letih posvetiti še posebno pozornost. Prav tako pa tudi druženju in sprostitvi, zato vsak mesec objavlja kakšen prijeten ter cenovno ugoden izlet ali letovanje po meri starejših. Ne manjka niti branja za razvedrilo križank, vzorcev ročnih del in nagradnih iger.

  Za druženje svojih bralcev skrbi tudi z brezplačnimi malimi oglasi, prek katerih si naročniki iščejo partnerje in prijatelje.

  Naročniki so pa tudi člani kluba Vzajemnost in s klubsko kartico lahko v več kot 130 trgovinah, podjetjih ter zdraviliščih uveljavljajo različne popuste. Imajo pa še tudi številne druge ugodnosti.

  Revija ni v prosti prodaji.
  Polletna naročnina je 11,40 EUR.

  Več o reviji na TUKAJ.

  Prejšnji članekANKETA: 2012, EVROPSKO LETO AKTIVNEGA STARANJA
  Naslednji članekMATIČNI MLEČEK: ODLIČNO DOPOLNILO K PREHRANI