MATIČNI MLEČEK: ODLIČNO DOPOLNILO K PREHRANI

  566

  V zadnjem času se na tržišču pojavlja vse več ponudnikov čebeljih pridelkov in izdelkov iz čebeljih pridelkov, ki pa so lahko dokaj problematični, predvsem kar se tiče predelave in priprave izdelkov za tržišče. Kot smo že večkrat poudarili je potrebno čebelje pridelke uživati čim bolj v naravni obliki, jih čim manj predelovati in obdelovati ter jih uživati čim bolj sveže. Za vse čebelje pridelke velja, da jih ne smemo pregrevati na več kot 37-40 °C, priporoča se skladiščenje v steklenih, keramičnih embalažah, manj v kovinskih, plastičnih. Tudi pri uživanju pridelkov se ne uporabljajo kovinske žlice, niti ne plastične, ampak porcelanaste, steklene ali lesene. Vsi pridelki naj se hranijo v ustrezno hladnem in temnem prostoru.

  Posebno pozorni moramo biti na pridelavo, predelavo in uživanje matičnega mlečka, ki je zelo dragocen proizvod čebeljega panja, če je seveda kakovosten in varen. Matični mleček ne sme vsebovati antibiotikov in slovenski matični mleček jih ne vsebuje, saj je uporaba antibiotikov v čebelarstvu pri nas že dolgo prepovedana. Pomembno je tudi, da se čebelji pridelki pridelujejo v čim bolj neokrnjeni naravi.

  Matični mleček se uporablja kot dopolnilno hranilo tako pri zdravih ljudeh kot pri bolnikih, ki so izčrpani po daljših kroničnih obolenjih, pri otrocih, ki so zaostali v rasti in razvoju, pri starejših za zaviranje prehitrega staranja in pri sedaj najpogostejših obolenjih človeštva-rakastih obolenjih. Uporabljajo ga tudi športniki kot naravno poživilo, ki ni prepovedano, študentje pri napornem študijskem delu ali pri drugih psihofizičnih obremenitvah.

  Matičnemu mlečku lahko rečemo tudi življenjski eliksir, saj s svojim delovanjem bistveno izboljša tako psihično počutje kot telesno stanje.

  Najbolje ga je uporabljati v naravni embalaži, to je v obliki matičnih celic napolnjenih z matičnim mlečkom, lahko tudi v obliki fiol iz voska, lahko se skladišči tudi v steklenih posodah, ne sme pa se skladiščiti in uporabljati v kovinskih ali plastičnih posodah. Čebelar, ki pridela matični mleček, ga najpogosteje napolni v stekleno embalažo, ki jo lahko obda z voskom ali drugo snovjo, da zaščiti mleček pred toplotnimi in svetlobnimi spremembami. Pri nakupu matičnega mlečka, bodimo pozorni na njegovo poreklo. Priporoča se uporaba lokalno pridelanega pridelka, kar pomeni, da pazimo, da kupimo slovenski pridelek.

  Matičnega mlečka se ne sme izrabljati v reklamne namene in trditi, da zdravi raka in razna druga obolenja, vsekakor pa zavira razvoj rakastega obolenja ter okrepi imunski sistem in odpornost organizma.

  Zdravi ljudje naj dnevno uživajo 350-700 mg čistega matičnega mlečka (pol do ene male žličke), bolnikom pa priporočamo uživanje večjih količin, vendar jim morajo uživati pod nadzorom zdravnika (apiterapevt). Matični mleček praviloma uživamo določeno obdobje, npr. mesec dni, temu pa sledi nekaj tednov trajajoč premor, odvisno od namena uživanja. Shranjujemo ga obvezno v hladilniku.

  Franc Grošelj, dr. med., predsednik komisije UO ČZS za apiterapijo
  ČEBELARSKA ZVEZA SLOVENIJE
  Brdo pri Lukovici 8
  1225 Lukovica

  Prejšnji članekKAKO JE Z ODMERO STAROSTNE POKOJNINE?
  Naslednji članekATLANTIS: VODNA SENIOR VADBA