KAKO JE Z OCENO TELESNE OKVARE?

  2236

  Na to in druga vprašanja s pokojninskega področja preberite revijo VZAJEMNOST

  Vprašanje:

  Bralka S. H. iz okolice Žalca je upokojenka s priznano 50-odstotno telesno okvaro spodnjih okončin, za kar prejema invalidnino. Ker se ji je zdravstveno stanje poslabšalo, želi pridobiti novo oceno telesne okvare, da bi lahko uveljavljala davčno olajšavo pri nakupu avtomobila. Slišala je, da ni več invalidnine za telesno okvaro, zato jo skrbi, da ne bi zaradi nove ocene telesne okvare izgubila že priznano invalidnino.

  Odgovor:

  Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki je veljal do 31. 12. 2012, je določal, da zavarovanec pridobi pravico do invalidnine za telesno okvaro, ki je posledica poškodbe pri delu ali poklicne bolezni, če dosega telesna okvara najmanj 30 odstotkov, in sicer ne glede na dopolnjeno pokojninsko dobo. Če pa je telesna okvara posledica bolezni ali poškodbe mimo dela, pa je zavarovanec pridobil pravico do invalidnine, če telesna okvara dosega najmanj 50 odstotkov in če je ob nastanku okvare dopolnil ustrezno pokojninsko dobo in je uživalec starostne ali invalidske pokojnine.

  Zakon, ki velja od 1. 1. 2013, pa ne vsebuje več pravic do invalidnine za telesno okvaro, ki je posledica bolezni ali poškodbe izven dela. Do uveljavitve predpisov s področja varstva invalidov, ki bodo uredili postopke ugotavljanja vrste in stopnje telesnih okvar, lahko zavarovanci še po prejšnjem zakonu pridobijo tudi pravico do invalidnine, vendar le za poškodbo pri delu ali poklicno bolezen.

  Če bosta bralka ali njen osebni zdravnik vložila zahtevek za oceno telesne okvare, bo izvedenski organ zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje podal izvedensko mnenje o višini telesne okvare, za katero pa bralka ne bo pridobila pravice do invalidnine, četudi bi dosegala več kot 50 odstotkov. Že priznana invalidnina za 50- odstotno telesno okvaro, ki jo je bralka pridobila po predpisih, veljavnih do uveljavitve novega zakona, pa se ji bo še naprej izplačevala v znesku, ki je bil določen za zadnji mesec pred uveljavitvijo novega zakona, torej za december 2012.

  Bralka bo pri nakupu avtomobila na podlagi nove odločbe o ugotovljeni višini skupne telesne okvare, če je pri njej nastala nova telesna okvara na spodnjih okončinah ali pa se je že ugotovljena telesna okvara zgolj poslabšala, lahko uveljavljala oprostitev davka od cestnih motornih vozil. Za oprostitev navedenega davka mora biti v njenem primeru poleg zahtevane delovne prostornine bencinskega ali dizelskega motorja motornega vozila izpolnjen še pogoj, da gre pri njej najmanj za 80-odstotno telesno okvaro zaradi izgube, okvare ali paraliziranosti spodnjih okončin ali medenice.
  V REVIJI VZAJEMNOST naročnikom odgovarja na njihova vprašanja v zvezi s pokojninami ga. Milena Paulini, dipl. univ. pravnica iz ZPIZ.

  Revija Vzajemnost

  Revija je zanesljiva spremljevalka starejših ljudi, saj verodostojno piše o pokojninskih temah in raznovrstnih socialnih prejemkih. Svojim naročnikom brezplačno, pisno in po telefonu odgovarja na pokojninska in premoženjsko-pravna vprašanja ter vprašanja s področja delovnega prava, socialne varnosti, zdravstvenega varstva, skrbi za starejše in osebne stike.

  V Vzajemnosti so koristni članki o zdravju, prehrani in gibanju, čemur moramo v zrelih letih posvetiti še posebno pozornost. Prav tako pa tudi druženju in sprostitvi, zato vsak mesec objavlja kakšen prijeten ter cenovno ugoden izlet ali letovanje po meri starejših. Ne manjka niti branja za razvedrilo križank, vzorcev ročnih del in nagradnih iger.

  Za druženje svojih bralcev skrbi tudi z brezplačnimi malimi oglasi, prek katerih si naročniki iščejo partnerje in prijatelje.

  Naročniki so pa tudi člani kluba Vzajemnost in s klubsko kartico lahko v več kot 130 trgovinah, podjetjih ter zdraviliščih uveljavljajo različne popuste. Imajo pa še tudi številne druge ugodnosti.

  Revija ni v prosti prodaji.
  Polletna naročnina je 11,40 EUR.

  Več o reviji na TUKAJ.


  Prejšnji članekDANES SE PRIČENJA SIMBIOZA GIBA!
  Naslednji članekTELOVADNICA, BOWLING IN ČUDOVITO ZELENJE