KAKO JE S PODALJŠANJEM DRUŽINSKE POKOJNINE?

  621

  Na to in druga vprašanja s pokojninskega področja preberite revijo VZAJEMNOST

  Vprašanje:

  Bralko REVIJE VZAJEMNOST R. S. iz Ljubljane zanima, ali je njena hčerka upravičena do podaljšanja družinske pokojnine po dopolnjenem 26. letu starosti. V času študija je namreč zbolela in zato  ni mogla redno opravljati študijskih obveznosti, zaradi česar je ponavljala 2. in 3. letnik.  Na jesen bo namreč dopolnila 26. let starosti in se bo vpisala šele v četrti letnik.

  Odgovor:

  Pravica do družinske pokojnine gre otrokom do konca šolanja, vendar največ do dopolnjenega 26. leta starosti.  Zakon določa tudi nekatere izjeme, ena zmed njih pa je tudi podaljšanje pravice do družinske pokojnine po dopolnjenem 26. letu starosti,  če je otrok prekinil šolanje zaradi bolezni, nosečnosti ali poroda.

  Ker bralkina hči zaradi bolezni ni mogla redno opravljati študijskih obveznosti, ki bi ji omogočale vpis v višji letnik izbranega izobraževalnega programa, bo lahko uveljavljala podaljšanje pravice do družinske pokojnine po dopolnjenem 26. letu starosti, vendar le, če bo izpolnjevala dodatne pogoje.  Eden izmed njih je, da bo nadaljevala šolanje pred dopolnjenim 26. letom starosti, drugi pa, da bo invalidska komisija dala izvedensko mnenje, da zaradi bolezni ni mogla opravljati študijskih obveznosti in s tem napredovati v višji letnik izobraževalnega programa. Koliko časa bo upravičena do uživanja družinske pokojnine po dopolnjenem 26. letu starosti, pa bo odvisno od izvedenskega mnenja invalidske komisije, ki bo določila tudi časovno obdobje nezmožnosti za opravljanje študijskih obveznosti. Bralkina hči bo lahko uživala družinsko pokojnino največ toliko časa, kolikor ga je izgubila pri šolanju zaradi bolezni, pri čemer pa bo morala  ves čas imeti tudi status študentke.
  REVIJI VZAJEMNOST naročnikom odgovarja na njihova vprašanja v zvezi s pokojninami ga. Milena Paulini, dipl. univ. pravnica iz ZPIZ.

  Revija Vzajemnost

  Revija je zanesljiva spremljevalka starejših ljudi, saj verodostojno piše o pokojninskih temah in raznovrstnih socialnih prejemkih. Svojim naročnikom brezplačno, pisno in po telefonu odgovarja na pokojninska in premoženjsko-pravna vprašanja ter vprašanja s področja delovnega prava, socialne varnosti, zdravstvenega varstva, skrbi za starejše in osebne stike.

  V Vzajemnosti so koristni članki o zdravju, prehrani in gibanju, čemur moramo v zrelih letih posvetiti še posebno pozornost. Prav tako pa tudi druženju in sprostitvi, zato vsak mesec objavlja kakšen prijeten ter cenovno ugoden izlet ali letovanje po meri starejših. Ne manjka niti branja za razvedrilo križank, vzorcev ročnih del in nagradnih iger.

  Za druženje svojih bralcev skrbi tudi z brezplačnimi malimi oglasi, prek katerih si naročniki iščejo partnerje in prijatelje.

  Naročniki so pa tudi člani kluba Vzajemnost in s klubsko kartico lahko v več kot 130 trgovinah, podjetjih ter zdraviliščih uveljavljajo različne popuste. Imajo pa še tudi številne druge ugodnosti.

  Revija ni v prosti prodaji.
  Polletna naročnina je 11,40 EUR.

  Več o reviji na TUKAJ.

  Prejšnji članekSIMBIOZ@ PONOVNO ZDRUŽUJE
  Naslednji članekNOVO PRI SKUPNOSTI SOCIALNIH ZAVODOV