JOGA SMEHA V PEGAZOVEM DOMU

  433

  Pa kdo bi to verjel? Da to drži, smo v Pegazovem domu dokazali, ko smo se udeležili skupinske vadbe Joge smeha. Čeprav na začetku z mešanimi občutki in malo sramežljivim nasmehom na ustih smo po nekaj minutah vaj že  pristali v glasnem smehu, vsi zadihani in po koncu vaj  sproščeni in dobre volje.
  Kaj smo torej storili? V skupini zaposlenih smo preverili ali drži vsa teorija o smehu in jogi smeha, ki smo jo slišali na začetku.

  »SMEH JE RESNA STVAR«

  Ta teorija trdi, da človek s smehom izraža zadovoljstvo in srečo, da je smeh nalezljiv in da že ena oseba, ki se smeje lahko izzove isti odziv pri drugih, da ima smeh od srca veliko pozitivnih učinkov na naše telo in sicer nas sprošča, prekrvavi telo, uravnava krvni tlak, pomaga pri hujšanju, kar je bilo najbolj zanimivo, potem krepi imunski sistem in tudi odnose tako na delovnem mestu kot doma….

  To vse bi naj dosegli s smehom, ki traja 10 do 15 minut nepretrgoma, na ves glas z odprtimi usti in prihajat mora iz trebušne prepone.

  In ravno zaradi tega obstajajo klubi Joge smeha, kjer se lahko tako smejiš, ne da bi te kdo začudeno gledal. Ime Joga smeha pa zaradi tega, ker se smejalne vaje prepletajo z dihalnimi vajami joge. V teh klubih se smeje brez pravega razloga,  z očesnim stikom in otroško igrivostjo pa se narejeni smeh zelo hitro prelevi v iskreni smeh.

  Jogo smeha lahko izvajamo povsod, tako v domovih za starejše, bolnišnicah, šolah, na zabavnih prireditvah, v delovnih kolektivih…. Program in izvedba se prilagodita posamezni instituciji in udeležencem. Zato ni potreben poseben razlog, potrebna je le odločitev za smeh.

  Ugotovili smo, da je bila odločitev več kot pravilna in dokazali smo, da je joga smeha resnično čudovita tehnika za veselje, radost in sprostitev. V mesecu maju pričnemo z izvajanjem joge smeha za naše stanovalce, v nadaljevanju pa tudi za zaposlene.

   »KO SE SMEJIŠ, SE SPREMENIŠ. IN KO SE SPREMENIŠ, SE PRAV TAKO SPREMENI SVET OKOLI TEBE.«  Madan Kataria, dr. med.

  Renata Berdnik
  vaditeljica joge smeha

  Prejšnji članekV ABANKI PRIJAZNEJŠI DO UPOKOJENCEV
  Naslednji članekNAMENSKA UPOKOJENSKA STANOVANJA, RAZPIS