GRIPA JE ZA STAREJŠE LAHKO HUDA BOLEZEN

1031

Gripa je nalezljiva bolezen, ki se med ljudmi širi preko kužnih izločkov dihal ob smrkanju, kihanju, kašljanju in preko onesnaženih rok. Čeprav je gripa za mlajše in zdrave največkrat kratkotrajna bolezen, ki mine sama po sebi brez posledic, je potek gripe pri starejših precej drugačen.

Letom se pridružijo namreč kronične bolezni srca in pljuč, nekoliko oslabi tudi imunski sistem, kar zmanjša obrambne sposobnosti in lahko privede do hudega poteka gripe z zapleti. Nerazveseljivi statistični podatki kažejo, da od  80 do 90 odstotkov vseh smrti, povezanih z gripo, doleti ljudi, starejše od 65 let. Starejši večkrat potrebujejo sprejem v bolnišnico, posebno ko se poleg gripe razvije še bakterijska pljučnica. Dolgotrajna visoka vročina dodatno obremeni šibkejše srce starostnika in ostale organe. Zdravljenje je dolgotrajno in z negotovim izidom. Zato je pri starejših osebah in kroničnih bolnikih hkrati s cepljenjem proti gripi priporočljivo opraviti tudi cepljenje proti pnevmokoknim okužbam.

Cepljenje je najboljša zaščita pred gripo

Najučinkovitejša zaščita pred gripo je cepljenje. S cepljenjem zmanjšamo tveganje za okužbo z gripo, zmanjšamo tveganje za hudo bolezen in bolnišničnega zdravljenja ter preprečimo prenašanje bolezni na svojce, prijatelje in druge ljudi. Cepljenje je varno. Neželeni učinki cepljenja proti gripi so običajno blagi, največkrat boli na mestu, kjer smo bili cepljeni, manj pogosto se pojavi oteklina in rdečina, ki izzveni v dveh dneh. Še redkeje se po cepljenju v splošnem slabo počutimo, boli nas glava, mišice, smo utrujeni in nerazpoloženi. Neželeni učinki cepljenja so prehodni in nas redko ovirajo pri vsakdanjih opravilih. Vsekakor pa nam naredijo bistveno manj težav kot gripa.

Vsakoletno cepljenje

Cepljenje proti gripi se začne proti koncu jeseni in traja, vse dokler ne prične število obolelih z gripo upadati. Po cepljenju se zaščita pri mlajših razvije po tednu dni, pri starejših traja razvoj imunosti 14 ali celo več dni. Ker se virusi gripe pogosto in hitro spreminjajo, strokovnjaki vsako leto na novo izdelajo cepivo proti virusom, za katere so ocenili, da bodo krožili v prihajajoči sezoni. Prav zaradi tega moramo cepljenje proti gripi ponoviti vsako leto.

Cepljenje proti gripi tudi letos brezplačno

Tako kot v lanski sezoni je cepljenje proti gripi tudi letos brezplačno za vse z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem. Cepimo se lahko pri svojem izbranem osebnem zdravniku, drugih zdravnikih ali v ambulantah območnih enot Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Cepljenje proti gripi in covidu-19

Cepljenje proti covidu-19 nas ne zaščiti pred gripo, in obratno, cepljenje proti gripi nas ne zaščiti pred covidom-19, saj gre za cepljenji proti različnim virusom. Cepljenje proti gripi in cepljenje proti covidu-19 lahko opravite sočasno ali s kakršnimkoli presledkom.

Vzdržujmo dobro telesno počutje tudi v zimskih mesecih

Za obrambo pred gripo in drugimi okužbami dihal je poleg cepljenja izredno pomembna dobra telesna kondicija. Sprehodimo se primerno obuti in oblečeni v naravi, na svežem zraku, da si naberemo kondicije in se sprostimo. Ne pozabimo, da je uživanje sadja in zelenjave enako, če ne še bolj pomembno kot v poletnih mesecih.

Zaprti prostori, kjer je veliko ljudi, niso koristni krhkim starejšim osebam. Slabo prezračen prostor, v katerem se zadržujejo otroci in odrasli, poveča možnost, da se bomo nalezli enega od povzročiteljev okužb dihal. Poskrbimo, da si po vrnitvi iz trgovskih centrov in drugih javnih prostor skrbno umijemo roke z vodo in milom, saj smo se zagotovo dotaknili onesnaženih površin.

 

 

Prejšnji članekPEGAZOV DOM: JESENSKE KULINARIČNE DOBROTE
Naslednji članekČRNI PETEK: KUPUJTE KAR RABITE, NE ZARADI POPUSTA!