FUNB – NOVE PLESNO GIBALNE AKTIVNOSTI

1906

Delovni terapevtki v Pegazovem domu sva pričeli voditi gibalno – plesne aktivnosti, strokovno imenovane FUNB (funkcijsko usposabljanje ob glasbi) in tako vnesli zanimivo dopolnitev v že zelo pester nabor aktivnosti. Stanovalke in stanovalci so navdušeni.

Vpliv gibalno plesne aktivnosti (FUNB) je na telesne funkcije in spretnosti izvedbe pri starejših velik, saj zmanjšuje stres, vpliva na dobro počutje, na boljšo samopodobo, na obseg in kakovost gibanja, na telesno predstavo, zmanjšuje bolečine, sprošča, vpliva na čustveno izražanje, omogoča vključenost, zmanjšuje socialno izolacijo, vpliva na kakovost življenja, na vzdržljivost, veča obseg gibanja, izboljša kontrolo drže in ravnotežja, mišično moč in tonus,… in kar je za stanovalke in stanovalce tudi  pomembno – hitro mine, ker je gibanje ob glasbi zelo prijetno.

Stanovalke in stanovalci na vitalnih stanovanjskih skupinah so povedali, da ni tako preprosto, kot izgleda in da se celo spotijo zraven. FUNB izvajamo tudi na skupinah oseb z demenco. Osebe pri aktivnosti kljub svoji diagnozi sodelujejo in jasno pokažejo ugodje. Ob plesu zapojemo tudi ljudske pesmi, ki pričarajo spomine. Terapevtska vadba je posebej namenjena tistim mišičnim skupinah, ki ob neaktivnosti hitro propadejo in je pomembno, da jih v starosti vzdržujemo.

Mateja Fidler in Valentina Jecl, delovni terapevtki
Več: Pegazov dom

Prejšnji članekSVETOVNI TEDEN: CEPIM SE, ZAŠČITIM VSE!
Naslednji članekNASELJE »STUDENCI SUNSET ELITE« MARIBOR