ALI DRUŽBA ŽIVALI RES PODALJŠUJE ŽIVLJENJE?

  849

  7. 8. 2014 – Osamljenost je eden večjih problemov s katerim se srečujemo v poznih letih. Ljudje smo že po svoji naravi družabna bitja in zato čutimo stalno potrebo po druženju. Ker se nam s staranjem zmanjšuje naš socialni krog, so mnogokrat prav živali tiste, ki nas kratkočasijo in nam odganjajo samoto. Raziskave so pokazale, da osamljeni ljudje umirajo prej kot tisti, ki so obkroženi z družino, prijatelji in živalmi, za katere skrbijo. Je torej ključ dolgega življenja prav v druženju?


  Oblike druženja se z leti spreminjajo. Obiski pri zdravniku zgubljajo zgolj zdravstveni namen, starejšim je to hkrati tudi socialni dogodek; druženje v čakalnici, v pogovor z zdravnikom, ki mu zaupajo, je nemalokrat vpletena tudi njihova življenjska zgodba.  Starejši se pogosto počutijo osamljene, kljub obiskovanju svojcev.  Veseli so vsakega obiska, vendar vsakič, ko se zaprejo vrata, ostanejo zopet sami za svojimi štirimi stenami.

  Domači ljubljenčki

  Dober način preganjanja osamljenosti v teh letih je družba domačih ljubljenčkov. Krajšajo jim čas, jim dajejo občutek koristnosti in imajo nekoga, ki lahko zanj skrbijo. Seveda živali ne morejo nadomestiti medčloveških odnosov, velikokrat pa jim pokažejo nov smisel življenja. Živali so ves čas z njimi, jim vračajo ljubezen, so tihi poslušalci in se ne prepirajo. V skrbi zanje se jim misli odvračajo od potrtosti, ki jo prinaša osamljenost. Starejši potrebujejo nežnost in toplino, ki jim jo prinaša druženje, božanje, crkljanje z njihovimi ljubljenčki.  Tak odnos jim prinaša psihične koristi kot tudi duševno in čustveno zadovoljstvo. Mreža MATIjA starejšim pomaga, da lahko čim dalj časa ostanejo v domačem okolju, kjer se dobro počutijo. Glede na potrebe, ki smo jih zaznali s strani uporabnikov mreže MATIjA – nacionalne točke za starejše, uspešno peljemo projekt MATIjEVE TAČKE. Nudimo celovito podporo, da lahko starejši sproščeno uživajo v prijateljstvu s svojimi štirinožnimi spremljevalci. Lastniki domačih ljubljenčkov na brezplačni številki mreže MATIjA 080 10 10 dobite koristne informacije in ponudbo storitev ter izdelkov (hrane, opreme, veterinarske pomoči, prevozov, nege, varstva, …), ki jo domači ljubljenčki potrebujejo. V projektu MATIjEVE tačke sodelujejo: ponudniki storitev, hrane, pripomočkov in opreme s področja skrbi za domače ljubljenčke, veterinarske ambulante, trgovine za male živali, društva, hoteli za živali, sprehajalci psov, saloni za male živali, zavetišča za živali in društva za zaščito živali, izobraževalne ustanove, velik poudarek pa je namenjen tudi spodbujanju prostovoljskih aktivnosti tistih, ki si želijo del svojega časa nameniti pomoči starejšim pri skrbi za živali.

  Terapija z živalmi v domovih upokojencev

  V domovih upokojencev želijo življenje stanovalcev čim bolj približati takšnemu življenju, kakršnega so živeli v domačem okolju. Kot eno izmed možnosti  uresničevanja tega cilja so v nekaterih domovih po Sloveniji videli tudi v vključevanju domačih živali v domsko življenje. Stalno prisotnost živali v domu vidijo, tako strokovni delavci kot stanovalci, kot veliko prednost, saj so živali tako so prisotne v trenutkih, ko jih stanovalci najbolj potrebujejo oziroma ko so zanje razpoloženi in si stika z njimi zaželijo. Poleg samoiniciativnega stika stanovalcev z živaljo skrbijo v domovih tudi za vodeni stik in usmerjanje njihove pozornosti na živali. Delo z živalmi poteka tako, da nekateri prostovoljno urejajo kletke, boks in posode ter skrbijo za hrano. Drugi pa se vključujejo v igranje, božanje, vodene stike, sprehode. V domovih starejšim krajšajo čas zelo različne živali: psi, muce, morski prašički, hrčki, papige, ribice v akvariju in ribniku, zajci. Ponekod pa imajo nameščene tudi bolj nevsakdanje živali, vietnamske prašičke.

  Starejšim, ki si želijo družbe domačih ljubljenčkov, pa na mreži MATIjA pomagamo pri iskanju primerne živali zanje. Pri tem sodelujemo z društvi in zavetišči za živali, ki na drugi stani iščejo odgovorne in skrbne lastnike, kar pa starejši nedvomno so.  Veliko prijaznih muckov in kužkov išče nove lastnike ter čaka na topel dom, ki jim ga lahko ponudite tudi vi.

  Jerneja Šimenc, mreža MATIjA

  Prejšnji članekKAKO SE ZNEBITI STAREGA POHIŠTVA IN OPREME?
  Naslednji članekPOMEMBNA ZMAGA V BOJU Z ODERUŠKIMI KREDITI