DEMENCA – KO NE VEM VEČ, KDO SEM…

  636

  V septembru vsako leto po celem svetu potekajo kampanje za ozaveščanje javnosti o bolezni demenca, 21. september pa je dan Alzheimerjeve bolezni. V Sloveniji je skoraj 30.000 bolnikov z Alzheimerjevo demenco, zaradi izrazitega staranja prebivalstva pa bo demenca kmalu nacionalni zdravstveni problem.

  V ta namen so v PV Centru starejših Zimzelen v septembru zasnovali več aktivnosti za stanovalce, zaposlene in obiskovalce na temo demence, od predavanj, srečanja skupine za samopomoč svojcev oseb z demenco, promovirali so vaje možganske telovadbe, objavili članke, plakate, letake.

  Petkova redna polurna telovadba za stanovalce je bila tokrat popestrena tudi z vajami za možgane, nadaljevala pa se je s predavanjem socialne delavke Tanje Ramšak, katerega osnovno sporočilo je bilo: »Univerzalna zdravila, ki naj bi jih uporabljal vsak pri stiku z osebami z demenco so: nasmeh, objem, spoštovanje, prijazna beseda, drobne pozornosti, skupna druženja, razumevanje in sočustvovanje.« Poudarila je pomen sprejemanja oseb z demenco, strpnosti ter razumevanja njihovih težav in spremenjenega obnašanja, ki je posledica bolezni.

  Z namenom ozaveščanja javnosti o bolezni demenca je v PV Zimzelenu v juniju začela delovati skupina za samopomoč svojcem oseb z demenco. V skupini so si enotni, da so prav svojci tisti, ki si lahko med seboj veliko pomagajo, izmenjajo izkušnje, informacije ter si svetujejo. Osnovna dejavnost v skupini je pogovor, druženje članov z istimi interesi in teži k duševni razbremenitvi svojcev.

  Skupina je odprtega tipa in vanjo so vabljeni vsi, ki v domačem okolju skrbijo za  obolelega za demenco in se vsakodnevno srečujejo s problemi te bolezni, kot tudi tisti, ki bi o demenci želeli izvedeti kaj več, se pogovoriti, poslušati …

  Srečanja so vsak zadnji četrtek v mesecu ob 18. uri; naslednje je v četrtek, 26. septembra, ob 18. uri v prostorih PV Centra starejših Zimzelen v Topolšici.

  Prejšnji članekTEDEN ODPRTIH VRAT V NOTRANJIH GORICAH
  Naslednji članekTRGATEV IN PESEM ZA PRVE JESENSKE DNI