DARILA: ZAVIJMO JIH ORIGINALNO IN OKOLJU PRIJAZNO

1043

Pred nami je čas praznovanj in tudi obdarovanj. Nekateri podarjajo velika in draga darila, drugi obdarujejo z malenkostmi, tretji najbližje razveseljujejo z darili, ki jih naredijo sami, prav vsi pa jih radi lepo zavijejo. Vse lepo in prav, a kaj, ko ovojni papir skupaj z dekoracijo najpogosteje konča v smeteh. Zakaj se ne bi letos odločili za bolj trajnosten pristop pri tem opravilu? Možnosti je veliko.

Z vidika preprečevanja ustvarjanja novih odpadkov je že pri nakupu daril smiselno upoštevati vodilo “manj je več”, zato izbirajmo darila, ki imajo čim manj embalaže, predvsem pa imejmo v mislih, da ima v očeh obdarovanca največjo vrednost darilo, v katerega smo vložili nekaj lastnega dela in časa. Če ga že nismo izdelali sami, se potrudimo in ga vsaj zavijmo sami, z mislijo na okolje, seveda. Pa še kakšen evro bomo prihranili, saj vse, kar potrebujemo za zavijanje, skoraj zagotovo najdemo doma, izvirne dekoracije, ki potem, ko bodo odslužile svojemu namenu, ne bodo obremenjevale okolja, pa nam ponuja tudi narava v bližnji okolici.

Malodane vse, kar najdemo na sprehodu v naravi, lahko uporabimo za dekoracijo daril. S smrekovimi ali borovimi vejicami, posušenimi listi, storži, praprotjo ali z omelom bomo ustvarili preprosto, a zelo lepo dekoracijo.

Dišeča darila

Za piko na i lahko poskrbimo še, da bo darilo prijetno dišalo. Pa zato ni treba v trgovino – v kuhinjski omarici bomo zagotovo našli cimetovo palčko ali vejico rožmarina. Če ne delamo vsega zadnji trenutek, lahko pravočasno poskrbimo, da bomo imeli na voljo posušen krhelj limone ali pomaranče, morda celo ingverjeve piškote, v katere pred peko naredimo luknjico, skozi katero potem, ko so pečeni, speljemo vrvico in jih zavežemo na darila.

Ostanki ovojnega papirja

Če malo pobrskamo, bomo v omari zagotovo našli ostanke še vedno uporabnega ovojnega papirja, zato res ni potrebe, da bi kupovali novega. Morda ga ne bo dovolj za vsa darila, a za eno ali dve bo zagotovo zadostoval, z malce domišljije pa lahko iz ostankov »spletemo« rdečo nit za vsa darila.

Odslužene darilne in papirnate vrečke

Darilo je najbolj preprosto dati v darilno vrečko, a res ni potrebe, da vsakokrat kupujemo nove. Vsi jih imamo doma vsaj nekaj, v katerih smo tudi sami dobili darila. Nepoškodovano vrečko lahko brez slabe vesti ponovno uporabimo malo drugače – če jo razrežemo, dobimo »nov« ovojni papir, ki je lahko tudi rjav ali bel, odvisno od barve njene notranjosti.

Časopisni papir, stari koledarji in zemljevidi

Le najbolj vestni sproti odnašajo papir v za to namenjen zabojnik, večina ga »zbira« v škatli in odnese, ko je ta polna. Splača se pobrskati po njej. V časopisno stran s križankami lahko zavijemo darilo za vedoželjneža, koledar z motivi iz narave bo idealen za ljubitelja narave, nacefrane robove zemljevida, ki je visel na steni otroške sobe, obrežemo, pa imamo ovojni papir, v katerega zavijemo darilo za pustolovca.

Različne tkanine

Darilo lahko damo v vrečko iz blaga, ki jo bo obdarovanec lahko pozneje še uporabljal. Malce bolj spretni se lahko lotijo japonske tehnike zavijanja daril v tkanine, imenovane furošiki. Uporabni so vsi ostanki blaga, stari namizni prti, kuhinjske krpe, šali, posteljnina, brisače, srajce, kavbojke in druga oblačila, ki jih ne potrebujemo več, celo stare pletenine.

Prazni kartonasti tulci

Naj bodo od toaletnega papirja ali papirnatih brisač, prazni kartonasti tulci so odlična embalaža za manjša darila. Poleg tega lahko iz njih izdelamo tudi praznično dekoracijo, na primer adventni venček ali novoletno smrečico.

Čim manj lepilnega traku

Nadomestimo ga z vrvico iz jute, rafijo, volno, elastiko ali s tekstilnim trakom, ki smo ga izrezali iz stare bombažne majice. Tako bo vse skupaj lažje reciklirati.

Otroške risbice

Dedek in babica bosta zagotovo vesela, če bosta darila dobila ovita v risbice, ki so jih narisali vnučki. Uporabimo lahko risbice iz »arhiva«, še bolje bo, da so narisane prav za ta namen. Otroci bodo radi opravili svoj del prazničnih obveznosti.

Stekleni kozarci

Domače piškote ali čokoladne bombone lahko podarimo v steklenem kozarcu za vlaganje. Pokrovček prekrijemo s kosom tkanine ali ostankom ovojnega papirja, ovijemo z rafijo ali tekstilnim trakom, pa je dekoracija končana.

Doma narejene pentlje

Darilo lahko okrasimo s pentljo, ki jo izdelamo sami – iz blaga, papirja ali ostankov ovojnega papirja. Za manj spretne se na spletu najde veliko videoposnetkov na to temo.

VIR: http://zps.si

Prejšnji članekDECEMBRSKI NAKUPI – KAKO DOBRO POZNATE SVOJE PRAVICE?
Naslednji članekSUHO SADJE – ZDRAV PRIGRIZEK ALI SLADICA?