BOLJE SLAB SEKS KOT POGOVOR O NJEM?

  885

  Kako in koliko Slovenci seksamo? Žgečkljivo vprašanje, o katerem vedno radi kaj preberemo. Žal je resnega čtiva o tem komaj kaj na voljo. Edina prava raziskava o spolnosti Slovencev je stara trinajst let, kako je bilo prej in kako je dandanes, lahko le ugibamo. Ni čudno torej, da ima večina napačne predstave o tem, koliko vročega dogajanja je za povprečnimi slovenskimi vrati in kaj verjetno počneta soseda, kadar ugasneta luč. Vsak resen pogled za tančico, ki prekriva našo erotiko, je zato več kot dobrodošel. Ne zaradi naslajanja ob vročih posteljnih skrivnostih, temveč predvsem zaradi prepoznavanja težav na intimnem področju in njihovega reševanja. V tem smo Slovenci namreč še zmeraj slabi.
  Tekst: T. N. S.

  Zadnja taka je globalna raziskava o erektilni disfunkciji (motnjah erekcije) farmacevtskega podjetja Eli Lilly, ki je zajela tudi Slovenijo. Anonimno je na vprašalnik odgovorilo 1006 Slovencev, starejših od 33 let, ki so v resnem razmerju. 60 odstotkov je bilo moških in 40 odstotkov žensk.

  Kar se tiče pogostosti spolnih odnosov, smo Slovenci blizu globalnega povprečja. 45 odstotkov se posteljnim radostim predaja dvakrat ali večkrat na teden. Leta tega ne spremenijo prav veliko. Tretjina starejših od šestdeset let v spolnosti še vedno uživa dvakrat tedensko, pet odstotkov štirikrat, nekaj junakov pa celo petkrat v tednu. Simona Repar Bornšek, dr. med., spec., predstojnica enote Zdravstvenega doma Ljubljana Vič-Rudnik, poudarja, da je spolnost del zdravja, ne glede na starost: »Napačno je prepričanje, da se s staranjem spolno življenje konča. Tudi starejši so še vedno spolno aktivni. Spolnost s starostjo ne usahne, se pa spremeni. Postane bolj sproščena, ni več strahu pred neželeno nosečnostjo. Konec menstruacije za ženske nikakor ne pomeni konec spolnega življenja, kot še vedno marsikdo zmotno misli. Tudi 70- in 80-letniki vstopajo v nove zveze in tudi zanje je spolnost pomemben del partnerskega življenja. Kot zdravnica nimam prav nobenih predsodkov pred tem, da bi zdravila za zdravljenje motnje erekcije predpisala tudi 80-letnikom. Pomembno je, da so v dovolj dobri telesni kondiciji in da nimajo drugih resnih zdravstvenih težav.«

  Ženske boli glava, moške pa mišice

  Spolnosti se Slovenci v 92 odstotkih prepuščamo spontano, le redki jo načrtujejo, pa čeprav le pol ure vnaprej. Vsak stoti pa se vendarle za tovrstno rekreacijo s partnerjem dogovori tudi 24 ur vnaprej. Spontano se zato tudi izgovarjamo. Glede na raziskavo vsak tretji moški sumi, da njegova partnerka sem ter tja uporabi izgovor, da bi se izognila spolnim odnosom, za svoje moške pa to misli 14 odstotkov žensk. Močnejši spol se manj ukvarja z razlogi za to, saj jih kar slaba polovica ne bo posumila, da je v ozadju kakšen resnejši problem, medtem ko si zaradi tega ne beli glave  le 19 odstotkov žensk. Te bodo tudi hitreje pomislile, da gre za zdravstveno težavo ali morda varanje. Kadar se izgovarjamo, najpogosteje navedemo utrujenost, nato pa glavobol ter bolečine v sklepih in mišicah. K zadnjemu se zatekajo moški, medtem ko ženske raje boli glava.

  Veliko seksa v šalah, malo v resnem pogovoru

  Glede na to, da prav zdravstvene težave navajamo, kadar se hočemo izogniti spolnosti, je pravzaprav presenetljivo, kako nerodno nam je o njih govoriti, če jih res imamo. Čeprav tri četrtine ljudi meni, da je pomanjkljiva spolnost, ki izvira iz zdravstvenih težav (denimo erektilne disfunkcije), breme za razmerje, se jih je le 13 odstotkov o intimnih težavah pogovorilo z zdravnikom. Kar 15 odstotkov Slovencev pa je preveč sram, da bi o tem spregovorili. Več nas torej raje molči, kot da bi poskušali težavo odpraviti. Veliko prej bomo informacije in nasvete iskali na internetu, v knjigah in revijah, kot da bi se s problemom soočili s pomočjo zdravnika, ki je za to usposobljen. Simona Repar Bornšek komentira: »Naša družba je glede odnosa do spolnosti še vedno zelo tradicionalna. Čeprav je v vsakodnevnih pogovorih in šalah to zelo vsakdanja tema, v resnici ljudje o svojih težavah še vedno zelo malo govorijo. Moški se zaradi težav v spolnosti bolj obremenjujejo kot ženske, saj so tudi njihove težave bolj vidne, kar pa ne pomeni, da imajo ženske manj težav. Ženske lažje prikrijejo svoje težave, pri moških pa je motnja erekcije zelo očitna težava …

  • Ko moški »ne zmore«

  • Ko moški enkrat ne more, bo drugič še malo težje

  • Večerna ali pa vikend tableta

   

  Prejšnji članekKAKO JE Z DODATKOM NA POMOČ IN POSTREŽBO?
  Naslednji članekANINO V PEGAZOVEM DOMU