BOLEČ HRBET? NAPAKE PRI SKRBI ZA HRBTENICO

  1202

  5 napak pri skrbi za hrbtenico, ki se jim je najbolje izogniti:

  Napaka št.1: Predolgo ignoriranje bolečin v hrbtenici

  Res je, da mnogo bolečin izgine samih od sebe, vendar to še ne pomeni, da lahko vse tudi ignoriramo. Raje poiščimo ustrezno zdravljenje in naredimo vse, da bomo preprečili nadaljnje napade bolečine.
  Na primer: ko se začnejo pojavljati simptomi osteoartritisa oz. degeneracije medvretenčnih ploščic, lahko s telesno vadbo:

      * izboljšamo mišični tonus
      * minimiziramo mišične krče in
      * posledično omilimo bolečino ter preprečimo ponovitev bolečine.

  Napaka št.2: Predolgo zanašanje na nasvete splošnega zdravnika

  Splošni zdravnik nima dovolj poglobljenega znanja o strukturi in boleznih hrbtenice, zato so lahko njegove diagnoze in/ali zdravljenje napačne oz. trajajo predolgo časa.
  Na primer: splošni zdravnik lahko naroči mnogo preiskav, da vidi, kaj se dogaja s hrbtenico, medtem ko lahko specialist za hrbtenico s telesnim pregledom in na podlagi zgodovine težav hrbtenice natančno določi njeno stanje. S pregledom pri specialistu si tako lahko prihranite čas in denar, saj se izognete mnogo nepotrebnim preiskavam.

  Napaka št.3: Prehitro na operacijo

  Mnogo ljudi vidi operacijo kot hitro rešitev za svoje bolečine. Če bolečina ni močna in ni težav pri opravljanju dnevnih opravil (ali pa pri zadrževanju vode), pa bo večina kirurgov predlagala nekirurško zdravljenje, dolgo več tednov ali mesecev. Šele potem bi razmislili o operaciji, ki pa lahko pozdravi le anatomske poškodbe. Edini način za popolno ozdravitev je vadbeni program, prilagojen vsakemu posamezniku posebej.

  Napaka št.4: Predolgo odlašanje operacije

  Po drugi strani pa je za nekatere bolnike bolje, da gredo na operacijo čim prej. To ne velja le za bolečine v hrbtenici, temveč tudi za bolečine in slabotnost rok ter nog zaradi preščipnjenega živca. Dolgotrajno zdravljenje bi lahko podaljšalo čas okrevanja ali pa lahko celo vodilo v stalno poškodbo živcev.
  Zaradi dolgotrajne bolečine se mnogi bolniki soočajo z depresijo, nespečnostjo ali pa z zmanjšanjem mišičnega tonusa. Prav tako imajo težave pri opravljanju službenih obveznosti in pri vsakodnevnih aktivnostih. Če se pri takih pacientih izkaže, da se njihov vir bolečine da kirurško odpraviti, potem je operacija edina razumljiva izbira, s katero se posledično poveča tudi kvaliteta njihovega življenja.

  Napaka št.5: Preveliko zanašanje na sliko magnetne resonance

  Slike magnetne resonance lahko prikažejo zelo natančno podobo strukture hrbtenice, vendar pa ne razlikujejo med bolečimi in nebolečimi predeli hrbtenice. Pacient lahko trpi neznosne bolečine, pa vendar bo slika pokazala normalno podobo hrbtenice. Zato se morajo ugotovitve slike magnetne resonance povezati z zaključki telesnega pregleda in diagnoze.

  Zdravje hrbta lahko ohranjamo ali izboljšamo z vsemi tremi glavnimi Kosmodisk izdelki kot so KOSMODISK CLASSIC Superior Set, KOSMODISK ACTIVE športni pas in celo z KOSMODISK PRESTIGE avtomobilsko aplikacijo.
  Morda vam zaradi njih ne bo potrebno iti niti na operacijo. So udobni, lahki za uporabo in 100% varni. Resnično nimate ničesar izgubiti, razen bolečin v hrbtu!

  Povezave:
      * KOSMODISK CLASSIC Superior Set
      * KOSMODISK ACTIVE športni pas
      * KOSMODISK PRESTIGE avtomobilsko aplikacijo 

  Prejšnji članekDELAVNICA ZNAKOVNEGA JEZIKA “GIBI GOVORIJO”
  Naslednji članekOPOROKE IN PRAVNO SVETOVANJE STAREJŠIM