ALI KUPOVATI ŽIVILA PRED IZTEKOM UPORABE?

892

Na trgovskih policah lahko opazimo živila, ki jim trgovci tik pred iztekom roka uporabnosti znižajo ceno. V času draginje in nenehnih podražitev hrane lahko potrošnik z nakupom takšnih izdelkov prihrani kakšen evro in hkrati pripomore k manjši količini zavržkov. Seveda je pri tem pomembno, da živila do roka tudi porabite. MIPORjevi ocenjevalci so v 19 različno velikih trgovinah v Ljubljani pregledali 179 izdelkov. Osredotočili so se na hitro pokvarljive izdelke, ki po poteku roka uporabnosti »porabiti do« niso več varni za uživanje (sveža zelenjava, gobe, mleko, mlečni izdelki in njihovi veganski nadomestki, deserti, pripravljene jedi, meso in mesne izdelke ter njihovi veganski nadomestki).

Popusti se gibljejo od 30 do 70 odstotkov.

Trgovci izdelke postavljajo na različnih mestih, zato jih kupci lahko hitro spregledajo. Po poteku roka uporabnosti »porabiti do« trgovci ne smejo več prodajati živila in ga morajo izločiti iz prodaje. Izdelkom, ki se jim izteka rok uporabnosti, zato ustrezno znižajo ceno, da bi pospešili njihovo prodajo in se tako izognili zavržkom.  Kupci bi morali le šestino pregledanih izdelkov porabiti še isti dan, med njimi je bilo največ mesa in mesnih izdelkov. Večina, približno dve tretjini, pregledanih izdelkov je imela še od enega do treh dni do izteka roka uporabnosti. A tudi pri odstotkih popusta se pregledani izdelki zelo razlikujejo. Popusti se gibljejo od približno 30 do 70 odstotkov.

Kupujte jih načrtno in ne le zaradi nižje cene!

Izdelki z znižano ceno, ki jim bo v kratkem potekel rok uporabnosti, so v trgovinah postavljeni na različnih mestih. Lahko so na običajnem mestu na polici, kjer so tudi takrat, ko cena ni znižana (Hofer in Eurospin), ali na posebej označenih mestih (E.Leclerc, Lidl in Spar). V nekaterih trgovinah (Tuš, Mercator) uporabljajo oba načina postavitve, tako da lahko cenejše izdelke najdemo tako na običajnih policah kot na posebnih mestih. Se pa lahko načini postavitve med poslovalnicami istega trgovca razlikujejo. MIPORjevi ocenjevalci izpostavljajo, da so posebna mesta v trgovinah včasih postavljena tako, da jih potrošniki zlahka spregledajo, zato ocenjujejo postavitev teh izdelkov na običajnih mestih kot boljšo izbiro. Tudi zato, ker je edino primerno, da potrošniki kupujejo te izdelke načrtno in ne le zaradi nižje cene. Ker takšno načrtovanje in nakupovanje običajno zahteva nakupovani seznam, bo potrošnik med iskanjem izdelka s seznama lažje opazil in izbral izdelek z znižano ceno tik pred iztekom roka uporabnosti, če se bo nahajal na običajnem mestu.

Izdelki tik pred iztekom roka uporabnosti so vidno označeni

Ocenjevalce je poleg odstotka popusta zanimalo še, ali je iz oznake na izdelku jasno, da gre za izdelek z znižano ceno tik pred iztekom roka uporabnosti. Ta oznaka potrošniku poda jasno informacijo, da mora biti še bolj pozoren na rok uporabnosti izdelka. Preverili so tudi, na kakšen način je na znižanem izdelku naveden popust.

Na izdelkih opazili tri načine navedbe znižanja cene:

  • nalepka z odstotkom popusta;
  • nalepka s popustom, ki vključuje tudi ceno pred znižanjem in po njem;
  • nalepka s ceno po znižanju.

Z vidika preglednosti je do potrošnika najmanj prijazna nalepka s ceno po znižanju, saj mora sam poiskati redno ceno izdelka in izračunati odstotek znižanja. Najbolj prijazna do potrošnika je informacija o višini popusta, ki vključuje obe ceni, pred znižanjem in po njem, ter informacijo o ceni izdelka za kilogram oziroma liter.

Naš nasvet

  • Izdelki tik pred iztekom roka uporabnosti so enako varni za uživanje kot izdelki z običajnim rokom uporabnosti. Pri solatah bodite pozorni na morebitne nagnite dele. Če jih opazite, izdelka ne kupite.
  • Po nakupih se odpravite z nakupovalnim seznamom. Če je na njem izdelek, katerega cena je znižana tik pred iztekom roka uporabnosti, ga kupite, če ga boste do navedenega roka tudi porabili.
  • Tisti, ki ste malo bolj vešči v načrtovanju jedilnikov, lahko nakupovalni seznam ustrezno prilagodite in, denimo, namesto purana in solate kupite piščanca in špinačo z znižano ceno tik pred iztekom roka uporabnosti. Prihranili boste in hkrati pripomogli k zmanjšanju količin zavržkov.

Še več informacij o rezultatih primerjalnega ocenjevanja najdete na povezavi. Na www.potrosnikovZOOM.si pa preverite tudi članek So izdelki tik pred iztekom roka uporabnosti varni? Kako to preverite?

Prejšnji članekPEGAZOV DOM: POVZETEK LETA 2022
Naslednji članek31. JANUAR, SVETOVNI DAN BREZ CIGARETE