LED ŽARNICE UČINKOVITE, A MED NJIMI RAZLIKE

  569

  Predvidena življenjska doba LED sijalk od 15.000 do 25.000 ur, kar je približno 2 krat dlje od fluorescentnih sijalk in kar 10 krat dlje od halogenskih žarnic. A tudi med LED-sijalkami obstajajo velike razlike. Potrošniške organizacije so pod drobnogled postavile 17 led sijalk ter po dve fluorenscentni sijalki in halogenski žarnici. Po pričakovanjih se je izkazalo, da LED-tehnologija najbolj učinkovito prevaja električno energijo v svetlobo. Najmanj učinkovita porabi za 600 lumnov 11 vatov, zmagovalna LED sijalka pa z 12 vati energije ustvari kar 1.060 lumnov, kar pomeni 60 % boljši izkoristek. Učinkovitost je seveda najpomembnejša pri izračunu stroškov. Primerjava letnih stroškov med testiranimi izdelki najbolj očitno pokaže, zakaj je ekonomsko smotrna uporaba LED-svetil. Za LED sijalke na testu so odšteli med 6,99 in 33,48 evra. Na vrhu so sijalke, ki so cenovno v zlati sredini, na zadnji tretjini tabele pa najdemo tri najcenejše in najdražji vzorec.

  Vendar pa nakup sijalk ni tako preprost. Potrošnik mora poznati kar nekaj tehničnih podatkov, kar pa za marsikoga predstavlja precejšno oviro, saj ne pozna razlik med žarnicami in sijalkami oz. LED sijalkami. In ko se potrošnik znajde pred polico z LED sijalkami, se ponovno pojavi dilema, katere izbrati.

  Testiranje 21 vzorcev je potekalo več mesecev. »V trgovinah smo nakupili ustrezno število vzorcev, v laboratoriju izmerili njihovo porabo in svetilnost, na koncu pa smo jih postavili na namensko testno platformo, kjer so bile podvržene trajnostnemu preizkusu. Trajnostni preizkus je za fluorescentne in LED-sijalke trajal kar 7 mesecev. Preizkus smo končali tako, da smo izmerili razliko med svetlobnim tokom na začetku in na koncu preizkusa. Ker je bilo vzorcev posameznega modela več, smo lahko izračunali povprečno vrednost pešanja moči sijalke in določili predvideno življenjsko dobo,« je predstavil način testiranja Črt Breskvar, strokovni sodelavec ZPS in dodal: »Kot zanimivost lahko dodam, da smo za testiranje v laboratoriju kljub dolgotrajnemu preizkušanju  porabili manj električne energije, kot smo v 40 dneh prejšnjih testiranj.«

  Različne »barve«, oblike in velikosti LED sijalk

  Halogenske žarnice oddajajo svetlobo, ki je po vsebnosti posameznih barv najbolj podobna sončni. »Uporabnikom so se zato varčne fluorescentne sijalke hitro zamerile, ko so ugotovili, da njihova svetloba v  prostoru daje nenaraven in pogosto neprijeten občutek. Zato so pri razvoju LED-sijalk vpeljali indeks barvne vernosti (CRI), s katerim potrošnikom zagotavljajo ustrezno stopnjo svetlobnega ugodja,« je predstavil CRI Črt Breskvar.  Pomembno je, da potrošniki LED sijalke kupujejo namensko, za točno določen prostor, pri izbiri pa morajo biti pozorni na indeks CRI. Vendar pa na ZPS poudarjajo, da je  npr. podatek ">80" preveč splošen in bi si želeli natančnejše informacije.  Za bivalne prostore, kuhinje in dnevne sobe je priporočljivo, da CRI presega 80. Visok CRI je še posebno pomemben pri osvetljevanju umetniških predmetov in pa ob kozmetičnem ogledalu. Za sekundarne prostore – hodnike, garaže, pa visok CRI ni odločujoč in lahko posežemo po cenejših rešitvah.

  LED sijalke pa se razlikujejo tudi po oblikah in velikost, kar lahko vpliva na to, kako se bo svetloba razlivala in s tem na videz in funkcionalnost svetilke. Zato na ZPS potrošnikom svetujejo, da so pri nakupu nadomestne sijalke pozorni na podatek o dolžini sijalke od roba grla do temena in na največji premer svetilnega dela.

  Proizvajalci poskušajo uvesti nekaj reda pri označevanju oblike, žal pa oznake niso standardizirane in obvezujoče, zato se nanje potrošniki ne morejo zanesti. Tudi na embalaži sijalk pogosto ne najdemo uporabnih podatkov o velikosti, je pa zapisan podatek o vrsti in velikosti grla. »Če je v vaši svetilki le malo prostora, je najbolje prinesti staro žarnico s seboj v trgovino. Lahko pa z mobilnim telefonom slikate staro žarnico in si zapišite podatke o dolžini in premeru v milimetrih,« svetuje Črt Breskvar.

  Prejšnji članekNA TRGU KREDITOV SLABE PRAKSE IN PRODUKTI
  Naslednji članekPOSVET: POSLOVANJE Z NEPREMIČNINAMI