NA TRGU KREDITOV SLABE PRAKSE IN PRODUKTI

  539

  Pri ZPS so opravili pregled praks na kreditnem trgu in prišli do zaskrbljujočih ugotovitev o slabih praksah in neprimernih produktih. Zato pristojno ministrstvo pozivajo, naj pri pripravi novele Zakona o varstvu potrošnikov upošteva realno stanje in se zavzame za strožji in bolj učinkovit režim varstva potrošnikov.

  Ponudba stanovanjskih kreditov je v zadnjem času postala dokaj ugodna, razmeroma dobre pa so tudi razmere na nepremičninskem trgu. Kljub temu pa je po mnenju ZPS nakup strehe nad glavo s kreditom lahko zelo drag in tvegan.

  Slabe in neodgovorne prakse na kreditnem trgu

  Pri ZPS so letos v praksi preverili, kako in kakšne kredite banke ponujajo potrošnikom. Ugotovili so, da banke potrošnike predvsem slabo informirajo o skupnih stroških kredita in jih tako ovirajo pri temu, da bi s primerjavo ponudb dosegli pomembne prihranke. Namen takšnih skrivalnic je, da banka potrošniku proda čim več dragih dodatnih produktov ne da bi jo pri tem zanimalo, ali te potrošnik sploh potrebuje. »Prav tako večina bank še vedno raje prodaja tvegane kredite, namesto da bi jim ponudila ugodne kredite s fiksno obrestno mero, kot so ti na voljo potrošnikom v bolj razvitih članicah EU«, pravi Boštjan Krisper iz Zveze potrošnikov Slovenije. Takšne prakse potrošnikom povzročajo veliko škodo, obenem pa še dodatno prispevajo k krepko omajanem zaupanju v finančni sektor, ki je posledica prodaje oderuških kreditov in tveganih kreditov v švicarskih frankih v preteklih letih.

  Prihaja nova EU direktiva o stanovanjskih kreditih

  Za višjo stopnjo varstva potrošnikov naj bi poskrbela evropska direktiva o stanovanjskih kreditih, ki bo začela veljati marca 2016. Njen cilj je predvsem preprečiti, da bi potrošniki sklepali kreditne pogodbe, ki zanje niso primerne, pri tem pa prevzemali prevelika tveganja.   
  Tudi v Sloveniji se je začel postopek prenosa direktive, trenutno pa poteka usklajevanje v okviru pristojnega Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. »Osnutek zakona, ki ga je predložilo ministrstvo, ne izkoristi vseh možnosti za zaščito potrošnikov, ki jih omogoča direktiva«, ocenjuje Boštjan Krisper in dodaja, da »predlog premalo upošteva zaskrbljujoče probleme, s katerimi se tako pri nakupu stanovanja kot pri najemu manjšega potrošniškega kredita soočajo slovenski potrošniki«.

  ZPS ministrstvo poziva k boljši zaščiti potrošnikov

  Pri ZPS so pripravili predlog dodatnih zakonskih ukrepov, pristojno ministrstvo pa pozivajo, naj jih sprejme in tako:

  –        zaščiti potrošnike, predvsem ranljive skupine, pred oderuškim kreditiranjem;
  –        zagotovi aktivno spremljanje spoštovanja potrošniških pravic in zgodnje prepoznavanje za potrošnike škodljivih praks;
  –        potrošnikom pri iskanju kredita omogoči informirano izbiro in enostavno primerjavo ponudbe;
  –        poskrbi za to, da bodo potrošniki prejeli razumljive informacije o kreditnih tveganjih in jih zaščiti pred neprimerni produkti, na primer s prepovedjo kreditov v tuji valuti za tiste potrošnike, ki v tej valuti ne prejemajo dohodkov;
  –        zagotovi, da bodo nasveti, ki jih potrošnik prejme od ponudnika, bolj strokovni in zaupanja vredni.

  Več lahko preberete na www.zps.si v predlogih za izboljšavo predloga Zakona o potrošniških kreditih in poročilu o problemih in tveganjih za potrošnike pri najemu stanovanjskega kredita.

  Prejšnji članekHITRA OHLADITEV, VEČJE TVEGANJE ZA OBOLENJA
  Naslednji članekLED ŽARNICE UČINKOVITE, A MED NJIMI RAZLIKE