100 LET – OD DUBROVNIKA DO PEGAZOVEGA DOMA

  616

  V mesecu marcu 2013 je 100 let dopolnila tretja stanovalka v Pegazovem domu.

  Ge. Ani Meglič, ki je v Pegazov dom prišla iz Dubrovnika, so prišli voščit župan Rogaške Slatine, mag. Branko Kidrič, tajnik občine Marjan Čuješ, varuhinja človekovih pravic ga. Vlasta Nusdorfer, njeni prijatelji iz Dubrovnika, ga. Ana Četković in drugi, slovesnosti pa so se pridružili tudi člani skupine Vitis, ki so praznovanje popestrili z dalmatinskimi napevi.

  Praznovanja naj bi se udeležil tudi predsednik države, g. Borut Pahor, vendar se je zaradi obveznosti potovanja na Japonsko opravičil, ge. Ani pa je poslal prisrčno voščilo, v katerem je obljubil, da jo bo ob prvi priložnosti prišel obiskat ter ji v ta namen takrat stisnil roko.

  Varuhinja človekovih pravic, ga. Vlasta Nusdorfer, prihaja k Ani večkrat na obisk. Tudi njo je očarala s svojo posebnostjo, zato je v letu 2011 napisala knjigo o Rogaški Slatini, v kateri velik del posveča ravno Ani Meglič in njeni življenjski zgodbi.

  Ga. Ana je svojega očeta izgubila, ko je bila stara 5 mesecev, padel je na Soški fronti. Svojo pripoved je začela tako: Do 7 leta kruha nisem poznala, z mamo sva živeli v zelo težkih razmerah. Ko sem bila stara 7 let, sem bila poslana v samostan, kjer sem živela do 20 leta. V samostanu smo »učili i molili«…V samostanu je prvič jedla kruh, zato ga zelo spoštuje. Vsakemu znancu ali prijatelju, ki pride prvič k njej, ponudi kruh. Pravi tudi, da nikoli v življenju ni poskusila čokolade. Zakaj, jo vprašamo? Pove nam, da njena mama ni imela denarja da bi lahko kupila čokolado, zato se je ga. Ana zaobljubila, da je tudi ona v življenju ne bo jedla, niti poskusila.

  Njena življenjska zgodba je prav posebna, tako kot je bil poseben tudi njen odnos s pokojnim možem, Mirkom Megličem, ki je bil Celjan. 21 let je že minilo odkar jo je zapustil a ga. Ana o njem še vedno govori tako lepo, ob njegovem imenu zadrhti vse njeno telo in v njenih očeh se vidi, da v takem trenutku njene misli odtavajo k njemu…

  Ana Meglič živi vrednote, ki jih današnji svet več ne pozna.

  V Pegazov dom je prišla v letu 2006. V teh letih nam je natrosila veliko drobnih modrosti, ki nas bodo spremljale in nas spominjale na njene besede: » život je dragocen, život je samo jedan, zato ga treba živjet«…

  Kristina Kampuš
  direktorica Pegazovega doma

  Več informacij:

  Comett domovi d.o.o.
  Pegazov dom, Celjska cesta 11
  3250 Rogaška Slatina

  Tel: +38638185501
  fax: +38638185511

  www.pegazov-dom.si

  Prejšnji članekSiNAPSA: TEDEN MOŽGANOV – NA SLEDI RAZVOJU
  Naslednji članekTERME KRKA: VIKEND PAKETI ZA ZDRAVJE