ZPS: ZAVAROVANJE NA POTOVANJIH V TUJINO

  402

  Bližajo se počitniški dnevi, ko bodo številni dopustovali izven meja Slovenije, zato so na ZPS pripravili nekaj nasvetov oz. informacij, kako poskrbeti za ustrezno zavarovanje. Pravočasno si zagotovite evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, če sklepate tudi turistično zavarovanje, pa si vzemite čas – primerjajte ponudbe, preberite pogoje in izberite tisto, ki vam po vsebini najbolj ustreza. Pri zavarovalnih pogodbah za potovanje in prtljago ter pri podobnih kratkoročnih zavarovalnih pogodbah, ki veljajo manj kot en mesec, namreč nimate pravice do odstopa od pogodbe, ki ste jo sklenili na daljavo.   

   
  Kot poudarjajo na ZPS evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ne zagotavlja varstva, če potrošniki potujejo v večino držav zunaj Evropske unije. Tudi v državah, kjer lahko uveljavljajo pravice na podlagi evropske kartice, so le-te omejene na nujne in potrebne zdravstvene storitve, oziroma v nekaterih državah samo na nujne zdravstvene storitve.

  Kaj krije evropska kartica zdravstvenega zavarovanja?   

  Države EU, EGP (Islandija, Norveška, Lichenstein) in Švica . V teh državah lahko z evropsko kartico uveljavljate nujne in potrebne zdravstvene storitve neposredno v zdravstvenih ustanovah, ki so del javne državne zdravstvene mreže. Pri presoji, katere storitve so potrebne iz medicinskih razlogov, se upošteva tudi pričakovana dolžina bivanja. Tako je npr. oseba, ki dalj časa biva v drugi državi (študentje na študiju v tujini, delavci na delu v tujini …), upravičena do večjega obsega pravic. Zdravnik, ki sprejme osebo na zdravljenje, odloči o obsegu storitev, ki so potrebne, da se vam ni treba vrniti v domovino zgolj zaradi zdravljenja.

  Makedonija, Srbija, Črna gora in Avstralija . V teh državah lahko z evropsko kartico uveljavljate le nujne zdravstvene storitve. Nujno zdravljenje in nujna medicinska pomoč so tiste zdravstvene storitve, ki jih ni mogoče odložiti, ne da bi bilo ogroženo vaše življenje ali zdravje. Z evropsko kartico lahko svoje pravice uveljavljate le v zdravstvenih ustanovah, ki so del javne mreže, ne krije pa stroškov pri zasebnih izvajalcih. Če se med začasnim bivanjem v tujini zdravite pri zasebnikih, bo ZZZS presodil obseg povračila stroškov glede na nujnost primera in v skladu s stroški, ki bi jih za enako zdravljenje priznali v javnem zdravstvenem sistemu.

  Bosna in Hercegovina. Tudi v tej državi ste upravičeni do nujnih zdravstvenih storitev, vendar boste za njihovo uveljavljanje potrebovali konvencijsko potrdilo.

  Nasvet ZPS

  1. Pred odhodom se seznanite, kaj krije evropska kartica zdravstvenega zavarovanja.

  2. Zagotovite si jo pravočasno. Naročiti jo morate vsaj štiri delovne dni pred odhodom v tujino, v poletnih mesecih pa vsaj sedem dni pred odhodom. Če jo že imate, lahko novo naročite največ 30 dni pred iztekom njene veljavnosti.

  Pri turističnem zavarovanju se osredotočite na zdravstveno zavarovanje

  Turistično zavarovanje je skupno ime za različne vrste zavarovanja, s katerim se zavarujete za nepredvidene dogodke, povezane s potovanji. Najpomembnejše in najbolj razširjeno je zdravstveno zavarovanje v tujini, zavarovalnice pa ponujajo še druga kritja, npr. proti nezgodam, tatvini ali kraji, izgubi prtljage, odgovornosti, prekinitvi ali prisilnemu podaljšanju potovanja. »Kaj boste izbrali, je seveda odvisno predvsem od vaših potreb, žal pa zavarovalnice večinoma ne omogočajo posebne fleksibilnosti pri sestavi zavarovanja, ki bi ustrezalo vašemu konkretnemu položaju.

  Za turistično zavarovanje so namreč zelo značilne paketne ponudbe, v katerih boste skoraj brez izjeme »dobili« (in plačali) tudi kritja, ki jih ne želite, tista, ki jih potrebujete, pa bodo morda tako omejena, da vam bodo v praksi le malo koristila,« opozarja Mojca Štrucl iz ZPS in dodaja: »Največ neprijetnosti in hkrati tudi velike stroške lahko povzročijo nepredvidene zdravstvene težave v tujini, zato bodite pri izbiri turističnega zavarovanja pozorni predvsem na zdravstveno zavarovanje.«

  Nasvet ZPS

  1. Podrobno preverite omejitve kritja. Tudi zdravstveno zavarovanje v tujini vas ne bo ščitilo v vseh primerih.  
  2. Izberite večjo zavarovalno vsoto. Zavarovalna vsota je največji znesek, ki ga lahko dobite z naslova zavarovanja. Če bodo stroški presegli zavarovalno vsoto, bo šlo doplačilo iz vašega žepa.

  Prejšnji članekSLAVNOSTNO: VEČER OPERE & ARHITEKTURE
  Naslednji članekGIBANJE JE ŽIVLJENJE IN ŽIVLJENJE JE GIBANJE