ZPS: UČINKOVITOST KREM PROTI GUBAM JE SLABA

  1091

  ZPS test krem proti gubam: O pravi učinkovitosti (še?) ne moremo govoriti – od 18ih vzorcev so le pri 2 zaznali razliko!

  Večno mlada koža je sveti gral kozmetične industrije in oglaševalcev, a tudi tokrat se je na testu izkazalo, da velika večina krem na testu kaj dlje od neutemeljenih trditev o učinkovitosti (žal) še ni prišla. Je pa dejstvo, da je nega kože tek na dolge proge – če sami ne skrbimo za kožo, nam ne more pomagati nobena krema.

  Na tokratnem testu so potrošniške organizacije soočile 18 krem proti gubam, za katere bi potrošnice v trgovini odštele od 2,99 do 98,70 evra.

  »Mogoče smo že dolgočasni z naslednjim stavkom, a tudi tu se je izkazalo, da niti cena niti blagovna znamka nista garancija za kakovost,« izpostavljajo na ZPS, na testu je namreč zmagala najcenejša, najdražja se je znašla na sredini. Večina krem je dobila oceno povprečno, ena pomanjkljivo, le dve pa dobro, saj je polovico skupne ocene predstavljala učinkovitost kreme pri glajenju gub. In pri tem je večina krem na preizkusu padla – izjemi sta dve.
  Kot poudarja Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije, je »test je na laž postavil pretirane obljube proizvajalcev o "glajenju najbolj globokih gub z naravnim pro-retinolom", o "učinku liftinga in biološkem delovanju" (karkoli naj bi to že pomenilo) in o "poživljajoči dnevni kremi proti gubam, ki vidno zmanjša izrazitost gub, hkrati pa v trenutku prebudi kožo ter ji podari svež in sijoč videz".

  Učinkovitost pri glajenju gub so izmerili do nanometra natančno

  »Vsako od krem na testu je preizkusilo 30 udeleženk, ki so štiri tedne uporabljale kremo dvakrat dnevno. Na polovico obraza so namazale testni vzorec, na drugo pa placebo kremo, tako da smo lahko zelo natančno izmerili razliko v globini gub in vlažnosti kože pri eni in drugi kremi,« je predstavila del testiranja Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: »S posebno kamero smo pri vsaki udeleženki fotografirali območje okoli oči in nato primerjali globino gub pred uporabo kreme in po štirih tednih uporabe. Pri tem smo ugotovili, da tudi pri najboljših dveh kremah čudežev ni pričakovati. Po štirih tednih uporabe so se gube zmanjšale za 9 % oz. 7 %, torej gre za nevidne spremembe, ki jih s prostim očesom praktično ne opazimo, a smo vsaj odkrili razliko.«

  Vlaženje: nekatere celo slabše od placeba

  Če pri glajenju gub pri večini razlik ni bilo, pa so bile pri učinkovitosti vlaženja kože razlike zelo velike. »Tri kreme na testu svoje delo opravijo celo "zelo dobro", kar pri kozmetičnih izdelkih ni ravno pogosta ocena. Neprijetno pa nas presenetilo, da nekatere kreme kožo vlažijo celo slabše od placeba, in to celo kreme, ki so naprodaj po zasoljenih cenah,« je izpostavila Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije

  Hyaluron, Q 10, izvleček ingverja in granatnega jabolka …

  Potrošnice lahko na embalažah krem vidimo poudarke različnih »aktivnih učinkovin«,  ki naj bi po besedah proizvajalcev učinkovito gladile gube, vendar pa neodvisnih raziskav, ki bi potrjevale učinkovitost katere od teh učinkovin ni. »Prav to pa je pokazal tudi naš test. Res je, da je koža po uporabi kreme bolj gladka in napeta, a to se zgodi zaradi učinka vlaženja kože, učinek pa izgine po nekaj urah ali po umivanju,« je izpostavila Urša Šmid Božičevič in dodala: »Pri kremah je pomembna predvsem celotna receptura in ne posamezne eksotične učinkovine (za katere pa pogled na seznam INCI hitro razkrije, da jih navadno kreme vsebujejo le v sledeh). Receptura je tisto, kar loči povprečen izdelek od (zelo) dobrega. Zato naj potrošnice ne premamijo kreativni trženjski pristopi pri poudarjanju »revolucionarnih sestavin« kot sta npr. imitaciji kačjega in čebeljega strupa. Od obljub ne bo nič, prihranite raje denar za kaj drugega, kar vas razveseljuje in vaš (zadovoljni) obraz bo tudi brez čudežne kreme videti bolj gladek.«

  Rezultati testa so objavljeni v reviji VIP, junij 2014 in na prenovljeni spletni strani www.zps.si 

  Prejšnji članekVABILO NA POLETNO UNIVERZO V LJUBLJANI
  Naslednji članekGROB NA ŽALAH, BLIZU SPOMENIKA IZ KORZIKE