ZPS NASVET: PERILO SUŠITE V SUŠILNEM STROJU

547

Če imate prostor, sušite perilo v sušilnem stroju, ne na radiatorju ali stojalu. Raven vlage v prostoru se namreč lahko zviša tudi do 30 odstotkov. V marsikaterem gospodinjstvu pozimi stalno mesto ob toplem radiatorju v dnevni sobi dobi stojalo za sušenje perila. To vzame kar nekaj prostora, poleg tega lahko perilo dobi neprijeten vonj, če se na njem predolgo suši, navzame se tudi vonjav iz kuhinje. A to ni največja težava. Veliko bolj pereče je, da se zaradi vlage, ki se med sušenjem izloča iz perila, občutno poslabša kakovost bivanja. Zato, če imate prostor, izberite sušilni stroj.

Pozimi zaradi strahu pred prevelikimi toplotnimi izgubami (in s tem povezanimi večjimi stroški za ogrevanje,) marsikdo premalo zrači, zato se prej ali slej pojavi plesen, ki lahko botruje različnim zdravstvenim težavam. Poleg vlage se iz perila v zrak sproščajo tudi kemijske spojine iz detergenta za pranje perila in mehčalca. Te lahko dražijo kožo in sluznico, posledica je glavobol, obstaja tudi možnost nastanka alergij.

Pri sušilnem stroju nevarnosti za nastanek plesni ni

Sodobni sušilni stroji s toplotno črpalko v prostor izpuščajo tako malo vlage, da nevarnosti za nastanek plesni ni. Neodvisni primerjalni testi potrošniških organizacij so pokazali, da je količina vlage, ki med sušenjem uide iz stroja in vlaži okolico, pri dobro ocenjenih modelih zanemarljivo majhna.

Občutni prihranki pri porabi energije

Z uporabo tehnologije toplotne črpalke v sušilnih strojih so se proizvajalci lotili najšibkejše točke – porabe energije. Neodvisni primerjalni testi potrošniških organizacij so pokazali, da kondenzacijski sušilni stroji porabijo skoraj dvakrat več energije kot tisti s toplotno črpalko.

Letni strošek za sušenje perila v klasičnem kondenzacijskem sušilnem stroju s povprečno porabo 635 kWh/leto je 121 evrov. Če bi ga zamenjali s sodobnejšim s toplotno črpalko, katerega povprečna letna poraba je 250 kWh/leto, bi bil letni strošek za sušenje perila 47 evrov.[1]

Razlog za razliko v porabi energije je tehnologija toplotne črpalke, ki s posebnim krogotokom prenaša odvečno toploto iz kondenzatorja v grelnik. Poraba energije se pri tem občutno zmanjša, saj je za ogrevanje zraka za sušenje perila v bobnu uporabljena odpadna toplota, ki nastaja v fazi ohlajanja, dodan pa je le del v procesu izgubljene toplote.

Zakaj sušilni stroj s toplotno črpalko?

  • Količina vlage, ki med sušenjem uide iz stroja in vlaži okolico, je pri dobro ocenjenih modelih zanemarljivo majhna, zato ga ni nujno postaviti v kopalnico. V primerjavi s kondenzacijskim tudi manj greje prostor, v katerem stoji.
  • Perilo suši pri konstantni in nižji temperaturi kot kondenzacijski (pri največ 50 stopinjah Celzija), zato se vlakna tekstila manj poškodujejo. To podaljšuje življenjsko dobo oblačil.
  • Večina sušilnih strojev s toplotno črpalko ima dodatne programe, ki čas in temperaturo sušenja prilagodijo glede na material. To je še posebej dobrodošlo pri sušenju občutljivega perila in oblačil iz finih tkanin.
  • Likanje je lažje in hitrejše, nekaterih kosov perila pa sploh ni treba likati, če perilo zložimo ali obesimo takoj po zaključku sušenja.
  • Perilo je mehko in voljno brez uporabe mehčalca.
  • Perilo nima neprijetnega vonja po vlagi.
[1] Podatki se nanašajo na meritve celotne porabe energije pri sušenju bombažnega in sintetičnega perila, upoštevana je različna zmogljivost strojev. Predvidevamo, da sušimo 6 kg bombažnega in 3 kg sintetičnega perila. Izračun temelji na povprečni ceni za kWh za gospodinjstva – 0,19 €/kWh (SURS, 2. četrtletje 2023).

VIR: www.zps.si

Prejšnji članekPRIHAJA 25. SLOVENSKI FESTIVAL VIN
Naslednji članekTAXI SLUŽBE – LOTERIJA PRI PREVOZIH V MESTU