ZAUPANJA VREDNE STORITVE ZA STAREJŠE

  375

  Predstavitve mreže za starejše MATIjA se nadaljujejo, druga v vrsti pa je bila 15. januarja 2013 v Kranju za območje upravne enote Kranj. Predstavitve se je udeležilo okrog 30 predstavnikov različnih združenj, društev, nevladnih organizacij, domov za starejše in občin.

  Zasnovo platforme je predstavil Boris Koprivnikar, predsednik upravnega odbora Skupnosti socialnih zavodov Slovenije (SSZS), ki je vodilni partner platforme. Po predstavitvi se je razvila živahna razprava, ki se je dotaknila različnih tem.

  Udeleženci so spregovorili o tem, kako spodbuditi čim več izvajalcev storitev in drugih organizacij, da sporočijo podatke in informacije, ki so zanimive za starejše. Velikokrat je namreč problem v tem, da so določeni podatki sicer javni (recimo o številu prostih postelj v domovih), a jih – še posebej manj vešči in izobraženi uporabniki ne najdejo ali ne znajo poiskati.

  Takšne in drugačne informacije bodo seveda zbrane v informacijskem centru mreže MATIjA na brezplačni številki 080 10 10, ki mora biti po mnenju udeležencev predstavitve postati zaupanja vredna storitev, da jo bodo starejši sprejeli in jo uporabljali.

  Na vprašanje, ali bo MATIjA ponujal le zaupanja vredne storitve, je Boris Koprivnikar odgovoril, da je mreža le posrednik in da bodo storitve ocenjevali uporabniki. Zanesljivo bodo bolj popularni tisti ponudniki storitev z višjo oceno. Morda pa bo MATIjA k začetku poslovanja spodbudil tudi ljudi, ki šele razmišljajo o tem, da bi se ukvarjali s socialnimi storitvami. Priložnosti vsekakor so, saj bo potreba po socialnih storitvah za starejše vse večja, je poudarila ena od udeleženk, in dodala, da je tudi od njih na terenu odvisno, ali bodo zgrabili priložnosti, ki jih ponuja MATIjA.

  V okviru zveze društev upokojencev deluje pobuda »starejši za starejše«, v katero je vključenih več kot 3.000 prostovoljcev-upokojencev. Mlajši upokojenci pomagajo starejšim, mreža MATIjA pa bi bila lahko nadgradnje te pobude. Veliko je namreč starejših, ki so potrebni pomoči, pa tega nočejo priznati oziroma nočejo vtikanja v svojo zasebnost. Odgovor na te težave je lahko mreža MATIjA, ki ponuja starejšim in njihovim svojcem pomoč brez vdiranja v zasebnost.
  Tudi informacijski center VARNA STAROST sodeluje s projektom MATIjA. Zanj izvaja storitve strokovnega svetovanja, hkrati pa starejšim priporoča pri MATIjI preverjene izvajalce storitev.

  Prejšnji članekSKLENITE DEPOZIT Z VIŠJO OBRESTNO MERO
  Naslednji članekSOSTANOVALCE IŠČEMO! SVETOVALNICA BIVANJE