ZAHTEVE EU KOMISIJE DO TOVARN AVTOMOBILOV

  413

  Včeraj predstavljeni predlogi Evropske komisije, s katerimi želijo izboljšati spoštovanje vseh varnostnih, okoljskih in proizvodnih zahtev za osebne avtomobile, je pravi korak, da se stanje na tem področju vendarle uredi, menijo v Zvezi potrošnikov Slovenije. Spremembe se nanašajo predvsem na način odpoklica vozil zaradi ugotovljene napake, hkrati pa odpirajo možnost preizkušanja vozil, ki so že v prometu. S predlaganimi ukrepi naj bi preprečili preveliko povezanost med nacionalnimi homologacijskimi organi in domačimi avtomobilskimi tovarnami. Zdaj namreč velja, da je organ, ki izda homologacijo (ta potem velja za celo Evropsko unijo), edini, ki jo lahko tudi prekliče. Na ta način je praktično nemogoče, da odpoklic vozila pride iz kakšne druge države, pa tudi sicer se lokalni homologacijski organi sploh niso lotevali preverjanja zapisanih podatkov.

  "Kljub temu da je Evropska komisija o takšnem predlogu razpravljala že pred afero z izpusti NOx v Volkswagnovih vozilih, pa je povsem jasno, da so aktivnosti še pospešili in dobili dodatne argumente potem, ko je afera prišla v javnost. O predlogih Evropske komisije bodo sicer odločali še v Evropskem parlamentu in posameznih članicah EU, zato lahko pričakujemo, da bo v naslednjih tednih dogajanje na tem področju precej burno. Med drugim naj bi po predlogu Evropske komisije avtomobilske tovarne morale zagotoviti dostop do protokolov programske opreme v vozilu, kar bo olajšalo odkrivanje morebitnih nepravilnosti, povezanih s prirejanjem izpustov. Ta ukrep bodo dopolnili še s svežnjem o dejanskih izpustih, ki nastanejo med vožnjo, avtomobilske tovarne pa bodo morale razkriti strategijo zmanjševanja izpustov," poudarja Boštjan Okorn.

  "Potrošniške organizacije predlagane ukrepe podpiramo, saj nakazujejo, da bi tudi v Evropski uniji vendarle dobili širši nadzor nad dejanskimi izpusti osebnih avtomobilov. Monique Goyens, generalna direktorica Evropske potrošniške organizacije (BEUC), ob tem posebej poudarja, da bo možnost preizkušanja in odpoklica v kateri koli državi EU bistveno omejila lagodno razmerje med avtomobilskimi tovarnami in lokalnimi homologacijskimi organi  ter testnimi laboratoriji. Brez tovrstnih ukrepov, se boji, bomo kmalu spet dobili nov »VW škandal«.

  Kot so še sporočili iz Zveze potrošnikov Slovenije, se kljub drugačnim zagotovilom predsednik uprave Volkswagna ta teden ni sestal s predstavniki Evropske potrošniške organizacije, kar je, seveda, bistveno zmanjšalo njihovo zaupanje, da želi VW pri rešitvi tega problema zares prisluhniti evropskim potrošnikom. Pri tem poudarjajo, da se povsem drugače ukvarja s potrošniki v ZDA, ki so se jim pred kratkim ponovno javno opravičili, zdaj je celo videti, da bodo vozila odkupovali oziroma omogočili zamenjavo. "Ob tem se lahko samo vprašamo, s čim so si evropski potrošniki zaslužili drugorazredno obravnavo …," je poudaril Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije.

  Več o aferi VW najdete na https://www.zps.si/index.php/avto/navigacija-2 

  Prejšnji članekPTUJ: PUSTNO RAJANJE ZA VSE SENIORJE
  Naslednji članek31. JANUAR – SVETOVNI DAN BREZ CIGARET