ZA BOLJ ZDRAVO IZBIRO V PRODAJNIH AVTOMATIH

916

Približno 2 milijardi svetovnega prebivalstva obeh spolov in vseh starosti je debelih oz. imajo prekomerno telesno maso, kar vpliva na številne srčno žilne bolezni, sladkorno bolezen, nekatere vrste rakavih obolenj in posledično na več kot 3 milijone smrtnih primerov letno. Prav okoljski in socialno ekonomski faktorji so glavni dejavniki, ki prispevajo k epidemiji debelosti. Pri tem pa ima prehranjevanje stran od doma, tudi nakup hrane v prodajnih avtomatih, pomembno vlogo.

Vendar pa raziskave Zveze potrošnikov Slovenije in Univerze v Mariboru, Fakultete za zdravstvene vede, ki so potekale v okviru izvajanja Nacionalnega programa na področju prehrane in telesne dejavnosti za zdravje 2015 – 2025 Ministrstva za zdravje, kažejo, da ponudba v prodajnih avtomatih, ki so dostopni študentom oziroma obiskovalcem zdravstvenih in socialno varstvenih ustanov, ne zagotavlja dovolj zdravih izbir.

V prodajnih avtomatih, celo v zdravstvenih domovih in bolnišnicah, ki naj bi predstavljale zgled na področju ohranjanja javnega zdravja, prevladujejo prigrizki in pijače z nizko hranilno vrednostjo, ter visoko vsebnostjo kalorij, maščob, soli in sladkorja.

Odgovornost za zdravje ni samo odgovornost vsakega posameznika, ampak predvsem celotne družbe. Vlaganje v zdravje ne pomeni le finančnega vložka, ampak pomeni tudi ekonomsko uspešnejšo družbo, večjo kvaliteto življenja posameznikov in več zadovoljstva tam, kjer se ljudje šolajo in delajo, obiskujejo, hodijo na zdravstvene preglede itd. Potrebno je ustvariti okolje, ki bo ponujajo in spodbujalo zdrave izbire. Zaradi stiske s časom ali pomanjkanja druge ponudbe, je prodajni avtomat večkrat priročna, a ne vedno niti zdrava niti cenovno ugodna izbira.

»Ministrstvo za zdravje v okviru izvajanja nacionalnega programa Dober tek Slovenija v sodelovanju s partnerji izvaja ukrepe, ki vodijo k bolj zdravemu prehranjevanju. Tudi ponudbi v prodajnih avtomatih namenjamo posebno pozornost. Zaposlene, paciente in obiskovalce zavodov ter študente, bi želeli skozi sofinancirane programe nagovoriti, da tudi v prodajnih avtomatih izbirajo živila, ki so po svoji sestavi ustreznejša. Odločevalce v zavodih pa bi želeli spodbuditi k razmisleku o sporočilu, ki ga prenašajo ljudem skozi ponudbo, ki je na voljo v njihovem zavodu. Podatki kažejo, da se ponudba počasi, a kljub vsemu izboljšuje. Naš cilj je, da imajo študentje, obiskovalci zavodov, kot tudi pacienti in zaposleni, možnost izbrati tudi zdravo ponudbo v avtomatih,« je povedala dr. Katja Povhe Jemec z Ministrstva za zdravje.

Fakultete, zdravstveni domovi ne smejo biti prostor za promocijo nezdravih izbir

»Avtomati so odličen primer komercialnih determinant našega prehranjevanja. Torej kako ponudniki preko oblikovanja okolja, kjer preživimo veliko časa, narekujejo naše prehranjevalne navade saj izkoristijo dejstvo, da pogosto nimamo časa ali priložnosti za drugačen obrok. Zato je izredno pomembno, da je ponudba v teh okoljih zdrava in da ne dopustimo da so fakultete in zdravstveni domovi prostor za dodatno promocijo nezdravih ultra-procesiranih živilih in sladkih pijač, kot je bilo to do sedaj,« pa opozarja Urška Erklavec iz Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija.

Več informacij najdete na www.veskajjes.si in na www.zps.si  

Prejšnji članekAIDS: POMEMBNOST ZGODNJEGA TESTIRANJA
Naslednji članekNASVETI ZA FINANČNO MIREN VSTOP V LETO 2020